Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бизнес апетити задушават болниците

Новият здравен министър Таня Андреева обяви, че подготвя ключови законодателни промени, чрез които да накара всички частни, държавни и общински болници да заработят по еднакви правила. В най-скоро време разрешителните за дейност на лечебните заведения трябва да бъдат отпускани при далеч по-строги правила. Тези, които искат да защитят присъствието си на здравния пазар или да получат нов лиценз, ще доказват, че пациентите им от различните региони на страната се нуждаят от тях. Ако адекватният достъп до медицинска помощ наистина стане основният критерий, според който Андреева ще изгражда основите на здравната система, то тогава ще се наложи ресорното ведомство да направи (не)възможното и да спаси две от най-големите ни специализирани болници.


Разнопосочни


користни интереси и безхаберно управление

година след година тровеха финансовата атмосфера в белодробните клиники на Пловдив и Шумен. Стигна се до парадокса пловдивската Димитър Кудоглу, която до неотдавна обслужваше цяла Южна България, да бъде закрита през март от местния общински съвет заради натрупани дългове за милиони левове. Поради същата причина скъпоструващата апаратура на шуменската лечебница бе пусната на разпродажба буквално за жълти стотинки. Публична тайна е, че апетитите към сградите, имуществото и терените на двете здравни заведения са големи, и затова съвсем не е изключено умишлено да са били доведени до фалит. Но съвсем не е късно те да бъдат реанимирани и върнати към основната си функция - да лекуват тежкоболни хора. Това би бил звучен и болезнен шамар за мъдрите глави, които чертаят абсурдни сценарии за бъдещето им.


Инициативата за възкресението на Кудоглу идва от пловдивските общински съветници от БСП, които чрез депутати д-р Красимир Мурджев и д-р Илия Баташки ще се опитат да вкарат казуса в дневния ред на министър Андреева. Лидерът на червените общинари Николай Радев и съпартийците му, заедно с представителите на Съюз за Пловдив и Атака, гласуваха против предложението на заместник-кмета Розалин Петков за ликвидация на дружеството. Сега опозиционерите в местния парламент се надяват да убедят здравното министерство, че болницата трябва да бъде възстановена.


През март мнозинството от ГЕРБ реши, че Кудоглу ще хлопне кепенците, защото има над 4 млн. лв. дългове, а освен това не може да се самоиздържа със само шест клинични пътеки. Радев и компания обаче изтъкват, че отделението в университетската болница Свети Георги, което по план ще поеме туберкулозно болните, все още не е оборудвано. Освен това около най-голямата пловдивска болница липсва парк, което е необходимо условие за лечение на белодробните болести. Нормално е пациентите да бъдат изолирани, за да не предават заразата. А това е почти невъзможно да се случи в една голяма многопрофилна клиника. В Кудоглу се лекуваха и хора с други заболявания на белите дробове, съпроводени със специализирани дейности като диспансеризация и проследяване.


Бившият областен управител Здравко Димитров, вече депутат от партията на Бойко Борисов, неотдавна отказа да спре ликвидацията. Той посочи, че болницата е търговско дружество - еднолична собственост на Пловдив, и само общината може да решава казуси за преобразуване, прекратяване или създаване на нова фирма. Съответно заместник-кметът Петков заедно с управителя д-р Веселин Давчев, под чието ръководство за по-малко от година лечебницата значително увеличи задълженията си, дори посетиха служебния ресорен министър Николай Петров в последните дни от мандата му. По думите им здравното ведомство било на страната на общината, тъй като


вече направило новото отделение

за лечение и профилактика на туберкулоза в Свети Георги. Държавата е инвестирала близо един милион лева в него, а пациенти ще се приемат веднага след доставката на апаратура, казват гербаджиите.


В същото време омбудсманът на Пловдив Димитър Атанасов предложи на Общинския съвет белодробната болница да бъде преустроена в дом за възрастни хора с мотива, че в града има само едно подобно заведение - Св. Василий Блажени, разполагащо с около 200 места.


Домът не може да поеме всички желаещи и се налага хората да чакат по четири-пет години, като мнозина изобщо нямат шанс да попаднат там, аргументира екзотичната си идея Атанасов. Кметът на Пловдив Иван Тотев хареса предложението, но каза, че то подлежи на обществен дебат. А според д-р Димитър Шишков от Движение България на гражданите на мястото на болницата със сигурност ще бъде издигнат хотел, собственост на някой от управляващите до неотдавна.


В Града под тепетата се спрягат и други версии. Едната от тях е, че общият терен на болницата и прилежащият й парк от 58 декара ще преминат


в ръцете на тайнствени испански инвеститори

срещу смешната сума от 1.5 млн. лева. Други пък виждат връзка между закриването на клиниката и одобреното от кабинета Борисов изграждане на високотехнологичния парк Агро Фууд тех, който по план до 2020-а трябва да се превърне в административен, научен и производствен център за хранителната индустрия и биотехнологиите ни.


Независимо че белодробната болница в Шумен още може да бъде спасена, в нея


вече вървят търгове за разпродажба

на имущество, и то на безценица. Частен съдебен изпълнител обяви неотдавна за продан рентгенов апарат Сименс, произведен през 2009-а, в пакет с принтер, за общо 371 400 лв., но купувачи не се появиха. Любопитното е, че дигиталният рентгенов скенер за скопия и графия е от най-висок клас. Преди три години той е бил осчетоводен на балансова стойност 890 400 лв. с ДДС, а само софтуерът му струва 15 хил. лева. С апарата са направени едва 20 хил. прегледа, което е нищожна част от неговия ресурс. Според специалисти реалната му цена е към половин милион лева, които надхвърлят два пъти задълженията на лечебницата.


Ако оборудването на белодробната болница, чийто мажоритарен собственик по ирония на съдбата е здравното ведомство, бъде продадено, тя няма да може да възстанови дейността си. Община Шумен предлага два варианта за бъдещето й. Първият е нейните задължения от около 400 хил. лв. да бъдат изкупени от Диагностично-консултативен център I, който е 100% общинска собственост, след което акциите да бъдат прехвърлени на общината. Вече бившият служебен министър Петров обаче отхвърли идеята. Вторият вариант е активите на дружеството да бъдат подарени на Многопрофилната болница в Шумен, която да използва сградния фонд и апаратурата за собствени нужди. Според местния заместник-кмет по здравеопазване Седат Кадир апаратурата трябва да бъде запазена, защото при ново обявяване на търг основният кредитор Софарма АД вероятно ще я купи за малко пари.


Общинските съветници лансираха и предложението задълженията да бъдат изплатени от собствениците спрямо дяловото им участие. В случая се говори за смешни суми, тъй като за строежа на болницата, открита през 2009-а, община Шумен даде 2.6 млн. лв., бившият общински диспансер го съфинансира с около милион, а държавата в лицето на Министерството на здравеопазването стана съдружник с 51%, след като осигури апаратура и обзавеждане за 5.8 млн. лева. Очевидно работещо решение може да бъде намерено и сега на ход е министър Андреева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във