Банкеръ Daily

Общество и политика

Бившият военен министър Николай Ненчев бе окончателно оправдан

Николай Ненчев

Върховният касационен съд реши окончателно, че бившият министър на отбраната Николай Ненчев е невивен по обвинението за неизпълнение на договори с руската компания РСК "МиГ. Договорите  са за ремонта и доставката на резервни части за самолети МиГ-29.

С решението си тричленният състав на Върховния касационен съд оставя в сила оправдателната присъда на апелативния съд. През юли миналата година Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Ненчев на Софийски градски съд, с която той бе оправдан. Делото във ВКС е образувано по касационен протест на прокуратурата. В него се прави искане решението на Софийския апелативен съд да бъде отменено и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на този съд.

Според прокуратурата през 2015 г. Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. На 26.04.2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.) Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във