Банкеръ Daily

Общество и политика

Бившият шеф на "Вътрешна сигурност" се оплака от натиск и терор

"Безпрецедентен натиск и терор се упражняваt върху всички полицейски служители, включително и върху мен." Това заяви бившият директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР Стефчо Банков.

"Имам хипертонична криза. В момента си правя изследвания и прегледи. Намирам се в болничен. Аз отдавам това на безпрецедентния натиск и терор, които се упражняват върху всички полицейски служители, респективно и върху мен. Като лоялен служител на МВР с дългогодишен опит нямах намерение да говоря. Терорът се изразява в това, че министър Рашков лично на мен, а доколкото знам и на другите директори ни заявява, че не желае да работи с нас, да напускаме веднага. Ако не напускаме, ще си имаме проблеми. Доколкото ми е известно, вчера също има отстранени директори. Аз съм викан на няколко пъти в кабинета", оплака се Банков.

Той допълни, че служебният вътрешен министър Бойко Рашков го е викал в кабинета си няколко пъти и му е бил оказван "безпрецедентен натиск" да задържа служители на МВР, за които нямало доказателства. "Касае се за досъдебно производство в Пловдив. Делото, което беше за 3-то РПУ. Министър Рашков, така и един от заместник-министрите му - Ганчев, отправиха директно питане защо не отивате в МВР болница да задържите Рогачев, въпреки че делото е на прокуратурата. Представете си за каква правова държава и подготовка на честни избори говорим", каза бившият директор на "Вътрешна сигурност".

Банков посочи, че е бил поканен само да подаде заявление и да освободи поста си. "Няколко часа по-късно бях преназначен по служебна необходимост да подпомагам министъра като го съветвам по въпросите за изборите. За да покажат колко имат нужда от такива съветници, ми беше предложен кабинет вчера, който се намира в ъгъл с много малко светлина, непосредствено до входа на тоалетната", продължи той.

Според Стефчо Банков преназначението му е направено, за да бъдат изчистени неудобните служители.

Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР никога не е подслушвала политици и проверките ще го докажат, увери още Банков. "По отношение на кампанията за 45-ото Народно събрание сме използвали разследване срещу служители на МВР, но не и срещу политици. Всичко е докладвано на прокуратурата", подчерта Банков, определяйки твърденията за подслушвани политици като "пиар" и "инсинуация".

По думите на Стефчо Банков служебният вътрешен министър Бойко Рашков си е създал уюта да придобие цялата информация, която съдържала дирекцията за година назад. "Действията на министър Рашков стигнаха дотам, че да манипулира хора и да задават въпроси за това дали директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ е возил в служебния си автомобил наркотици, пачки с пари и рязал ли е миналата седмица документи във връзка с изборите, което е абсолютно невярно твърдение", допълни той.

Бившият шеф на 'Вътрешна сигурност" посочи, че "някак изведнъж" след акцията в Трето районно управление в Пловдив Бойко Рашков е бил "осенен", че не може да работи с Банков. Това било свързано с отказа на Банков да задържи директора на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във