Банкеръ Daily

Общество и политика

Бившият шеф на КЗП става зам.-министър на икономиката

Димитър Маргаритов е назначен за заместник-министър на икономиката и индустрията, съобщават от Министерството на икономиката. Заповедта за това беше подписана от премиера Кирил Петков. 

Маргаритов беше дългогодишен председател на Комисията за защита на потребителите. На 25 май той беше освободен заедно с екипа си заради изтичане на мандата. 

Решението е взето във връзка с изтеклия през 2020 петгодишен мандат на Маргаритов и членовете на комисията Константин Арабаджиев и Константин Райков.

За нов председател е назначен Иван Френкев, а за членове - Велина Николова-Великова и Николай Мравов.

Правителственото решение е взето на неприсъствено заседание.

Иван Френкев е бакалавър по финансови и бизнес икономики от Университета в Лондон, Обединеното кралство, и магистър по бизнес администрация от Университета в Истанбул, Турция. Има опит в управлението на компании, от 2019 г. е общински съветник в Общинския съвет в гр. Смолян.

Велина Николова-Великова е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. От ноември 2002 г. до момента работи като адвокат в Софийска адвокатска колегия.

Николай Мравов е магистър по икономика от Икономическия университет в гр. Варна. В периода 1994 г. – 2003 г. е два мандата общински съветник в Община Сливен, член е на Съвета на директорите на „Пътнически превози – Сливен“ ЕАД, заемал е и други ръководни позиции в различни търговски дружества.

В интервю ден преди да стане ясно, че е освободен, Маргаритов говори за нелоялните търговски практики и доброто взаимодействия между институциите.

Маргаритов припомни, че след няколко дни влизат в сила приетите вече от НС изменения в Закона за защита на потребителите, с които почти двойно се увеличава санкцията за така наречените нелоялни практики.

В интервю за Нова телевизия Маргаритов каза, че освобождаването му не е свързано с конфликт и изрази надежда, че колегите му ще продължат активно да контролират пазара, защото, по думите му,  се задават трудни времена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във