Банкеръ Daily

Общество и политика

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев е назначен за генерален консул във Валенсия

Правителството е назначило бившия председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев за генерален консул на България в испанския град Валенсия. Решението на Министерския съвет е било взето на закрито заседание преди седмица и вече е публикувано в правителствената информационна система. Георгиев е назначен на мястото на освободения от длъжността Цветелин Цолов.

Предложението за назначението е направено от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и е подписано от министър-председателя Бойко Борисов.

Бившият шеф на КПКОНПИ подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия в последния ден на юли и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Той обясни напускането на поста със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която според Столична община има построени незаконни постройки.

Дни след като Пламен Георгиев бе освободен от КПКОНПИ, Висшият съдебен съвет се събра на извънредно заседание, за да го възстанови на работа като прокурор в специализираната прокуратура. Назначението му там е от 1 август. Той бе зам.-шеф на специализираната прокуратура преди да оглави антикорупционната комисия.

Както "Банкеръ" писа, Пламен Георгиев бе една от фигурите в сагата "Апартаментгейт". Той излезе в дълъг отпуск до приключването на проверките за покупката на луксозния му имот. Данъчната администрация и държавното обвинение бяха фокусирани и върху произхода на средствата за закупуването на тризонета в квартал "Гео Милев". Досега обаче нито една от институциите не е оповестила конкретни резултати от проверките. Въпреки това Георгиев твърди, че НАП не е открила никакви нарушения при него или семейството му. 

Георгиев беше сред първите кандидати за работа в новосъздадената през 2011 г. Специализирана прокуратура. До 1 януари 2012 г. когато тя започна работа, той беше заместник правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов. Предишният състав на ВСС го назначи и за заместник-председател на спецпрокуратурата. ВСС обаче го възстанови на редова работа, тъй в молбата си до прокурорската колегия Георгиев сам бе поискал това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във