Банкеръ Daily

Общество и политика

Бившият кмет на Созопол отива на съд за присвояване на над 2 млн. лева

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу Панайот Рейзи – кмет на Община Созопол, отстранен от длъжност на 16 април 2019 г., Христо Христов – директор на дирекция „Техническа“ в Община Созопол, Златка Мусева – главен счетоводител в Община Созопол, Елена Димитрова – касиер в Община Созопол и Венцислав Петров – собственик на четири фирми. за източване на 2 140 156,07 лв. от общината.

Досъдебното производство е било образувано от Окръжната прокуратура във Велико Търново след подаден сигнал от търговско дружество „Строй 2014“ ЕООД. Според данните на дружеството в периода 2014 г. - 2017 г. длъжностни лица от администрацията на Община Созопол нарушили служебните си задължения, като допуснали извършване на банкови преводи в полза на лицето С.Г. По този начин се целяло набавяне за себе си и за другиго имотна облага. 

През октомври 2017 г. делото е било изпратено в Окръжната прокуратура – Бургас.

С постановление на главния прокурор е било разрешено ръководството на разследването и осъществяването на постоянен надзор за законосъобразността му, както и своевременното му провеждане, да бъде извършено от Софийска градска прокуратура.

След приключено досъдебното производство обвиняемите са предадени на съд за длъжностно присвояване на сумата от 2 140 156,07 лева, собственост на Община Созопол.

Престъпните деяния били извършени чрез възлагане на строително-монтажни и строително-ремонтни дейности на различни търговски дружества. Въпросните фирми били собственост на социално слаби лица.

Схемата била следната: директор на дирекция „Техническа“ в общината – обвиняемият Христов, инициирал необходимостта от строително-монтажни работи. Те включвали почистване на дерета, полагане на чакъл, ремонт на улици, както и премахване на последствията от наводненията през 2014 г. За извършването им били сключвани договори. Всички документи, издадени по тях за въпросните дейности, били неистински. Те били съставени от касиера на Община Созопол – обвиняемата Елена Димитрова, но не били подписани от лицата, представляващи собствениците на фирмите, извършили строително-монтажните работи.

На всички обвиняеми е наложена мярка за неотклонение „подписка“. Предстои наказателното производство да продължи в съда.

През ноември 2019 година Тихомир Янакиев от БСП спечели местните избори след почти 12-годишно управление на Панайот Рейзи от ГЕРБ.

Името на бившия кмет на Созопол беше замесено в скандала за присвояване на средства още през април миналата година. На 16 април 2019 година Апелативният специализиран съд окончателно го освободи от длъжност заедно с главния счетоводител на общината Златка Мусева. 

След това Рейзи подаде оставка от ГЕРБ, но прецени, че няма да се откаже от мандата си като кмет на Созопол. Той обаче беше временно отстранен от поста след решение на Специализирания наказателен съд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във