Банкеръ Daily

Общество и политика

Бивши и настоящи депутати от БСП поискаха оставката на министъра на културата

Независимите депутати, напуснали парламентарната група на БСП и наричащи себе си прогресивни социалисти, поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов във връзка с предложените за обществено обсъждане промени в Закона за радиото и телевизията. Те настояват за изслушване на генералните директори на БНР и БНТ, както и на медийните експерти, работили по текстовете.

"Изискваме да бъдем запознати с двата варианта на закона, както и да бъдат изслушани генералните директори на БНР,  БНТ и експерти, работили по закона, подготвен от обществените медии. Присъединяваме се към исканата оставка на министър Банов. Настоящият скандал е пореден пример за негова управленска некомпетентност".

От името на колегите си Красимир Янков изрази възмущение от случилото се.

"Възмутени сме от изнесените факти от генералния директор на БНР господин Андон Балтаков, предизвикали като естествена негова реакция - подаване на оставка. Това за пореден път дава аргументи за натиск върху обществените медии и подчиняването им на механизми за политически манипулации. Недопустимо е като вносител на закона за медиите министърът на културата Боил Банов да подменя подготвяното от БНР и Националната телевизия. Във връзка с изнесените факти от господин Балтаков, изискваме да бъдем запознати с двата варианта на закона." 

В декларация от името на групата на БСП социалистът Александър Симов обвини ГЕРБ, че прави целенасочени атаки срещу общественото радио и за втори път се опитва да предизвика криза в него. Според него ГЕРБ и "Обединени патриоти" искат да обсебят напълно БНР и БНТ за интересите на управлението си. 

"Още по-смущаващ е фактът, че с помените в Закона за радиото и телевизията буквално се слага намордник на БНР и БНТ. Излъчването на тишина в ефир вече получава юридическа змазка и се превръща в правителствена цензура. Не приемаме отнемането на Фонд радио и телевизия. Това е пети опит за премахването. Според новата ви идея СЕМ става администратор на парите за БНТ и БНР", допълни Симов.

Червеният депутат изтъкна, че промените са се извършили на тъмно и без прозрачност. "Така и никой не разбра кой е автор на предложенията, какво се цели с тях", каза той.

В отговор Тома Биков от ГЕРБ посочи, че проектът на медиен закон тепърва ще се обсъжда.

"Не приемаме обвиненията, че върху БНР е оказван политически натиск и че изобщо е имало симптоми за такъв в последната година. В случая става въпрос за нещо, което вероятно нито вие, нито г-н Балтаков разбирате. Става въпрос за законодателен процес. Беше сформирана работна група, която не е тайна. В нея участват представителите на всички медии, на организации, свързана с медиите. Тя изработи закон в почти пълен консенсус. На второ място, разбира се, този закон, изготвен от тази работна група, е представен на обществено обсъждане в момента. След като мине общественото обсъждане, той ще бъде представен в Народното събрание, където ще има първо четене, между първо и второ четене могат да бъдат вкарвани различни промени и след това ще има второ четене. Ние по никакъв начин не приемаме ултиматуми от когото и да било в този момент", подчерта Биков.

"Законодателният процес все още е в своето начало. Доколкото разбираме генералният директор на БНР е възмутен от това, че от законопроекта са отпаднали предложенията за увеличаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР и възможността те лично да предлагат управителните съвети на двете медии. Ние оттеглихме тези предложения поради протестите и политическия натиск, който оказа "Демократична България" и другите протестиращи, включително БСП пред сградата ма БНТ", добави депутатът от ГЕРБ.

Що се отнася за Фонда радио и телевизия, Биков отбеляза, че този фонд никога не е работил.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във