Банкеръ Daily

Общество и политика

Бивша активистка на ДБГ заема мястото на Кирил Петков

S 250 709a3a08 2a7e 4ce2 90e8 dc489817c816

Новият служебен министър на икономиката е Даниела Везиева. Досега тя бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на Държавната консолидационна компания. Преди това е била зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски.

Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок, защото е била областен координатор на "Движение България на гражданите" в Русе.

"Предшественикът ми провеждаше политика, която беше част от общата политика на служебния кабинет. Така че, да, в този смисъл политиката на служебния кабинет ще продължи в посока на промяната. Посока на осветляване на нарушенията, в посока на това какво бихме могли да дадем на бизнеса, как бихме го подпомогнали". Това заяви новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева пред журналисти на излизане от президентството.

Тя подчерта, че към момента икономическите мерки за подпомагане на бизнеса в ковид кризата са в рамките на действащите финансови параметри. "Разбира се, че ще има още срещи с бизнеса, ако успеем да се включим в тези рамки", каза тя.

Везиева  е родена в е родена в Русе и е завършила финанси и кредит в Стопанска академия "Д.А.Ценов" - Свищов с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Работи в държавната администрация от 2003 г.

От 2007 до 2014 г. Везиева представляваше България в Бюджетния комитет на Европейски училища. Преди да заеме длъжността на заместник-министър на икономиката е работила като началник отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образование в Русе.

От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е заместник-министър на икономиката. От май 2018 г. до март 2019 г. е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор.
 
Също така е заемала мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантска дейност.

В новия служебен кабинет не участват Кирил Петков и Асен Василев, за които се очаква да започнат собствен политически проект. Министър-председател отново е Стефан Янев. Новият министър на финансите ще е Валери Белчев, а Даниела Везиева ще е министър на икономиката. Ще има и нов министър на транспорта - Христо Алексиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във