Банкеръ Daily

Общество и политика

Бивш военен министър: Властите прикриват случая "Гебрев"

Българските власти се опитват да прикрият случая с отравянето на Емилиян Гебрев и още двама души - синът му и един от директорите в "Емко", през 2015 година, смята бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Според него ключът към разгадаването на загадката кой стои зад отравянето е офшорката "Виафот". По данни на сайта "Бивол" собственик на "Виафот" е адвокатът Александър Ангелов. Ангелов е известен като адвокат на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Властите вече три години отказват да разследват тази фирма. Тя не само иска да придобие "Дунарит". Служи за прикритие за някакви дейности, които ние не знаем – но това е работа на ДАНС", отбеляза Ноев. 

Бившият военен министър е един от свидетелите по разследването за отравянето на Гебрев, тъй като през 2015 г. е бил до леглото му, когато предприемачът се е борел за живота си, разяснява bTV.

Бойко Ноев смята, че изнесената от главния прокурор Сотир Цацаров информация за случая е неточна. "Първо – тримата отровени никога не са били на едно място, когато са били отровени. Второ – Гебрев не е отровен в ресторанта, а там е припаднал. Трето – той не пие кафе. Вчера ни обясняваха за кафе машини и т. н. Аз очаквам не само Федотов да бъде, очаквам скоро и други имена да се появят, но въпросът е кои са българските ятаци. Ето това е големият въпрос. Аз не вярвам това да е Путин, разбира се – това са глупости, но това, че руски граждани, дали те са разузнавачи или не, или са престъпници някакви, факт е, че руски граждани са го свършили това нещо", посочи Ноев. 

По думите му възможен мотив за отравянето на Гебрев може да е амбиция от страна на Кремъл да превземе българската оръжейна индустрия и да дестабилизира България като държава-членка на НАТО.

Бойко Ноев показа доклад за намерените в организма на Гебрев следи след отравянето - химикалът, с който те са отровени е на базата на органофосфорно съединение. Това е същото съединение, което е от групата на "Новичок" - същото съединение, което е от групата на същото вещество Ви Екс, поясни той

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във