Банкеръ Daily

Общество и политика

Бивш директор на "Хоризонт" призна, че е имало натиск за отстраняването на Силвия Великова

Това бяха поредица от разговори и те започнаха значително преди датата 13-и, петък. Беше ми обяснено, че името на Радиото е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор, срещу семейството му. Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври, заяви бившият директор на програма "Хоризонт" Ивайло Савов, който бе изненадващо пенсиониран от БНР и по този начин освободен от поста. 

"Според мен определено става дума за някаква зависимост, за поет ангажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „Или тя, или аз“, разказва Савов пред "Офнюз" за ситуацията около генералния директор на БНР Светослав Костов.

По думите му имало едно изречение: "Ще ме сготвят накрая". Затова ексдиректорът на Хоризонт смята, че става дума за зависимост. "Разговарях с уплашен човек, изпаднал в паника. Натискът беше много силен, което потвърждават и други колеги", посочва още Ивайло Савов. 

Според него спирането на ефира не е по силите на един служител и не е в правомощията на един. Техническият директор бил натоварен с огромна вина.

"Убеден съм, че този път не става дума за политически натиск. Премиерът беше откровено гневен и зададе въпроса „Кой прави това?“ с онази фраза за главанаците. Но убеден съм, че главанаците бяха извън радиото. Тези, които много искаха това да се случи и то стана. Затова е много важно да се отговори на този въпрос: Кой? Мисля, че държавата има огромен ресурс да го направи. И когато го направи, ще може много лесно да отговори и на въпроса защо. А иначе, зависимостите са в сериозно противоречие с основен стандарт на Програма „Хоризонт“, който е свързан с независимата журналистика. Оттук смятам, че проблемът става сериозен и реакцията на колегията е лесна за обясняване", казва още Ивайло Савов. 

Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да обяви днес резултатите от проверката си за петчасовото спиране на БНР на 13 септември. При изслушването на генералния директор на радиото Светослав Костов в началото на седмицата някои от членовете на регулатора заявиха, че обществената медия е нарушила лиценза си, според който има задължение да излъчва 24/7. Очаква се днес регулаторът да изслуша и редколегията на програма "Хоризонт".

Facebook logo
Бъдете с нас и във