Банкеръ Daily

Общество и политика

Бюрото за защита отново е подчинено на правосъдния министър

От днес Бюрото за защита на свидетели отново е на подчинение на правосъдния министър, както беше до 2014 година. Това става с приетите в последния работен ден на 46-ото Народно събрание промени в Закона за защита на застрашени лица, с които структурата беше взета от главния прокурор.

Депутатите определиха три месеца за окончателното прехвърляне, но още преди влизането в сила на промените служебният правосъден министър Янаки Стоилов се срещна с обвинител номер едно Иван Гешев и с ръководителя на Бюрото Росен Тодоров.

„Определени са хората от страна на министерството, a вече и от страна на прокуратурата, които ще участват в приемно-предавателната дейност. Имам амбицията всичко това да бъде направено за броени седмици, а не в течение на месеци, така че да могат дейностите на Бюрото да продължат ефективно“, заяви Янаки Стоилов по повод преминаването на Бюрото за защита на свидетели под негов контрол.

Промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото за защита на свидетели се мести от главния прокурор при министъра на правосъдието, бяха публикувани в брой 80 на „Държавен вестник“ от 24 септември.

С публикуването на променения закон започва да тече тримесечния срок, в който структурата трябва да се трансформира от охраняваща свидетели, прокурори и следователи  само в Бюро по защита на застрашени лица.

Според министерско постановление от вчера то ще е второстепенен разпоредител с бюджет. Бюрото преминава от главния прокурор към правосъдния министър заедно с имотите, които е ползвало досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във