Банкеръ Daily

Общество и политика

Бюрото за контрол на СРС проверява подслушвани ли са опозиционери

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства започва проверка на твърденията, че представители на опозицята са били подслушвани преди изборите на 4 април. Решението е било взето на извънредно заседание днес, съобщи БНР, позовавайки се на член на Бюрото.

В органа, който трябва да следи да няма злоупотреби със специални разузнавателни средства, са били с нагласата да се самосезират. Междувременно проверка им беше разпоредена и от Софийската градска прокуратура.

Ще се проверява целият масив, свързан с искани и разрешени СРС- та, както и  законосъобразното съхраняване и унищожаване на информацията, получена по този начин -  в месеците преди вота, с които разполагат Държавната агенция "Технически операции", Държавната агенция "Национална сигурност", Главната дирекция за борба с организираната престъпност и Дирекцията "Вътрешна сигурност" към МВР.

Служба ДАТО не беше посочена в кръга на проверяваните в съобщението на прокуратурата.

От Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства не се ангажираха със срок на проверката, тъй като не е ясно за какъв масив от информация става дума.

Резултатите няма да бъдат оповестени публично, но всеки, за когото се установи, че е бил обект на незаконно подслушване, ще бъде уведомен.

На въпрос ще се проверява ли дали е бил подслушван премиерът Стефан Янев, за което съобщи вътрешният министър, източникът от Бюрото обяснил, че персонална проверка изисква проверяваният да поиска лично това.Той призовал всеки, които има съмнение, че е бил обект на незаконно подслушване, да сезира Бюрото за контрол на СРС, защото този вид проверки приключват за много по-кратко време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във