Банкеръ Daily

Предложение на "Има такъв народ":

Бюрото по защита на свидетели да не e подчиненo на главния прокурор

"Има такъв народ" внася законопроект за изменение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Законопроектът предвижда Бюрото по защита на свидетелите вече да не е на подчинение на главния прокурор.

Специфичните дейности на Бюрото по защита включват широк кръг от дейности - предварителна защита, охрана и наблюдение на застрашени/защитени лица, лична физическа охрана по реда на чл.123 от Наказателно-процесуалния кодекс, охрана на прокурори и следователи. Служители на Бюрото оказват психологическа помощ на застрашени/защитени лица, извършват дейност по международно сътрудничество, информационно-аналитична дейност и редица други.

За първото шестмесечие на 2021 г. Бюрото по защита е обезпечавало сигурността на 16 защитени лица по 9 дела за защита. За 8 от лицата мерките за защита са изпълнявани на територията на България, а за останалите - на територията на други държави.

През 2020 г. е приключило действието на Програмата за защита по 1 дело с 4 защитени лица, а през първите шест месеца на тази година - по 1 дело с 2 защитени лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във