Банкеръ Daily

Общество и политика

Бюлетините за вота на 4 април вече се доставят до областите

От днес бюлетините за гласуване в страната вече се доставят до областните администрации, информираха от Централната избирателна комисия. Най-късно на 31 март те ще се разпределят в София и близките населени места.

Изцяло онлайн са протекли обученията на районните избирателни комисии, отново дистанционно те ще обучат и секционните, това се прави за първи път заради пандемичната обстановка и действащите ограничения.

По изключение присъствено обучение ще има на членове на секционни комисии, но само за тези, които не боравят с компютър или нямат подходящ апарат на телефона. Това ще става на малки групи при необходимата дистанция.

Проблеми на този етап се очакват при сформирането на секциите в Covid отделенията.

"И нашите усилия тези отделения да бъдат обслужени от персонал в болницата не среща този отговор, който очакваме, от персонала, който се занимава с Covid отделенията. Хората са претоварени и едва ли могат да поемат допълнителна смяна и допълнителни ангажименти. Ще се опитваме да го решаваме в рамките на лечебното заведение", каза говорителят на комисията Димитър Димитров, предаде БНР. 

В последния възможен момент ЦИК ще решава и дали изборният ден в чужбина там, където има вечерен час, гласуването ще приключва по-рано.

"Министерството на външните работи провежда разговори с тези държави да може да бъде разрешено на членовете на секционните избирателни комисии да ползват извънредния си статут на такива и да не се включват в този вечерен час",заяви Таня Цанева, говорител на ЦИК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във