Банкеръ Daily

Общество и политика

Бюджетът за европейски университетски мрежи ще се увеличи до 120 млн. евро.

Европейската комисия публикува втора покана за подаване на проектни предложения по инициативата „Европейки университети“. Предвижда се през следващата година бюджетът за свързването на висши училища в европейски университетски мрежи да бъде увеличен до 120 млн. евро, с които да се финансират 24 алианса. Кандидатстването е до 26 февруари 2020 година.

През 2019 г. бяха отпуснати 85 млн. за финансиране на 17 консорциума, сред които обаче не бе включено нито едно българско висше учебно заведение. След първата покана в Брюксел бе проведена конференция и осигурената възможност за обмяна на опит и добри практики, както и създаването на контакти между български и чуждестранни висши училища.

Партньорствата в рамките на инициативата „Европейските университети“ предполагат разработването на дългосрочна визия, която да осигури по-качествено висше образование за студентите от държавите в Европа. Младите хора ще могат да пътуват и учат в различни висши училища, като ще получават европейска диплома, която би им гарантирала реализация във всяка от държавите, където са се подготвяли. Според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев свързаността в мрежи ще направи нашите училища по-разпознаваеми, ще им даде възможност да приемат и повече чужди студенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във