Банкеръ Daily

Общество и политика

Бюджетът не търси целенасочен ефект, тръгва се по лесния начин, твърди икономист

Най-същественият проблем на бюджетирането е какви политики стоят зад разходите, които се извършват. Основната ми критика е, че в бюджета няма достатъчно акцент върху ефективността на това, което се харчи и на постигането на определени цели на политиката... Вместо да се търси целенасочен ефект и да се борят проблемите, се тръгва по лесния начин – семейни помощи за деца за всички, по 50 лева за пенсии. Това е политика по доходите и с цената на голям бюджетен дефицит“. Това каза пред БНР Лъчезар Богданов, икономист от Института за пазарна икономика.

По думите му „бюджетът привидно включва големи дефицити в година на криза, но маскира факта, че правителството е обявило за временни едни мерки и като че ли след това те ще изчезнат, но това изглежда политически много трудно“.

„Въпросът е, когато шоковото събитие отмине, да имаме ясна идея как възстановяваме стабилността на публичните финанси... Нямаме визия за стимули по отношение на инвестициите и създаването на работни места“, посочи той.

„След няколко години, в които дългът намаляваше и бюджетът беше с излишък, сега влизаме в ситуация, в която за четири години ще имаме доста сериозен натрупан дефицит и нов дълг. Това е промяна на картината. Хубаво е, че влязохме в кризата като страната с втория най-нисък дълг в Европейския съюз, но това няма да ни помага вечно. Това ни даде възможност тази година без проблеми да финансираме кризисния дефицит, но оттам насетне ще зависи какво правят следващите министри на финансите“, допълни икономистът.

Богданов посочи още, че всеки голям шок размества икономическата структура. "Оттам насетне е важно всяка икономика да се преструктурира и възстанови... Въпросът е къде е тенденцията. Дали имаме рязък външен шок, който стресира бюджета, имаме една или две години голям дефицит, но след това тръгваме в посока на икономически растеж и свиване на този дефицит, или обратно - оставаме в дъното и в следващите години се влачим. Това би оказало негативен ефект в процеса по присъединяване към еврозоната", коментира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във