Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бюджетът на Здравната каса стигна до Конституционния съд

Проф. Георги Михайлов и Филип Попов (на заден план вдясно)

Народни представители от парламентарната група на "БСП за България" внесоха на 20 декември в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за бюджета на НЗОК за 2019 година. Причината за недоволството на социалистите са многото структурни промени в преходните и заключителните разпоредби, чрез които се правят изменения в цели 17 други норматива.

Искането, подкрепено от 66 подписа, бе внесено от депутата Филип Попов. "Виждате колко пъти се внасят едни законопроекти, отлагат се във времето, променят се и това е недопустимо в една правова държава", отбеляза той. Попов посочи, че се правят промени в основни структуроопределящи и широкообхватни закони, които нямат нищо общо с бюджета на НЗОК.

Проф. Георги Михайлов добави, че много от предложенията в бюджета на касата уреждат форми на организация на дейността на Министерството на здравеопазването. Според него има няколко неща, които правят много сериозно впечатление и задават много въпроси. Сред тях са закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина и на неговия Обществен съвет, както и създаването на мегаангенцията за медицински надзор. Тя включва дейности, които са абсолютно противоречиви, и ще създаде много проблеми за здравеопазването, убедени са социалистите.

Още на 27 ноември, когато бюджетът на Здравната каса бе одобрен на второ четене, от левицата обявиха, че ще го оспорят пред Конституционния съд. "Това е звучен шамар върху българското право", категорична бе тогава лидерката на БСП Корнелия Нинова, като освен формата разкритикува и съдържанието на законопроекта. От парламентарната трибуна Нинова припомни, че в предизборните програми на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", както и в програмата на правителството пише, че здравеопазването е приоритет номер едно. "Ето как се пази приоритет номер едно от правителството на Бойко Борисов - 4 часа дебати, едно изказване от ГЕРБ, нула от "Обединени патриоти", нула от "Воля". Представям си, ако не ви беше приоритет, какъв дебат щеше да се води тук", заяви тя.

Що се отнася до твърдението на управляващите, че няма алтернатива, Нинова посочи, че 41 алтернативни предложения са дадени от "БСП за България" в този закон, които представляват идеи за промяна в модела, но парламентарното мнозинство ги е отхвърлило.

По повод на това, че БСП сезира Конституционния съд, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че промените в няколко закона през бюджета на НЗОК за 2019-а са били направени, за да се ускори преструктурирането на здравния сектор.

"Ние направихме измененията с цел да ускорим условията, при които е необходимо да се извършат реформирането и преструктурирането на здравния сектор. Всички тези промени водят до повишаването на ефективността в разходването на средствата и контрола. Ако ние не създадем тази основа, какъвто и модел да въведем от 2020 г., той няма да успее", коментира Ананиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във