Банкеръ Daily

Борис Бонев

Бюджетът на София е като тръбите на Перник

"Бюджетът на София е като тръбите на Перник: Налива се, но всичко потъва без да достига до хората!" Това написа в профила си във Фейсбук независимият общински съветник Борис Бонев. Според него след 11 години управление, мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет не е успяло да реши нито един системен проблем на столицата.

Публикуваме пълния текст на позицията на Бонев:

Г-жо Йорданка Фандъкова, при откриването на предизборната Ви кампания казахте, че ще променяте града не с думи, а с работа. Но първият следизборен бюджет по нищо не показва, че сте си свършили работата. Той удивително прилича на миналогодишния и по-миналогодишния, и на по-по-миналогодишния бюджет като структура, но не и като размер. Защото най-важното нещо, Капиталовата програма, средствата за инвестиции намалява с близо 200 млн. лв или с ⅓. А това означава много по-малко пари за развитие.

През 2020 г. така и не става ясно какво ще се случва по-бързо, по-добре или по-лесно в развитието на София. Нови идеи няма, проблемите не се предвиждат, а се догонват. Чух Ви многократно да се хвалите, как “бюджетът отразява новите и променени приоритети на управлението, на които софиянци били гласували доверие”. Нови? Променени? Влизане в кварталите, развитие на метрото, градския транспорт, екологията…А образованието, здравеопазването и културата - а да, и тях споменавате. Значи, приоритетите Ви са всичко, но обикновено тогава и резултатите са нищо.

Не става така, г-жо Фандъкова. Именно първият бюджет след изборите е времето за съществените реформи и непопулярните мерки, от които градът има нужда. Време е за истинско благоустрояване на кварталите. Време е за довършване на проекти, за които чуваме от години като бул. "Тодор Каблешков". Време е за решаване на проблема с паркирането чрез изграждане на многоетажни и монтажи паркинги, време e да няма деца без места в детски градини, време е за отчуждаване на нужните имоти за развитието на София и справедливо компенсиране на собствениците им. Време е парите ни да се харчат по-ефективно и прозрачно. Време е да дишаме чист въздух. Време е, но не е вашето.

След 11 години управление, това мнозинство не успя да реши нито един системен проблем на София. Да, не става с магическа пръчка. Става с умно планиране, ефективно управление, отчетност и почтеност, с визия за града.
 

Всеки бюджет е прагматичният образ на политиката. За 2020-та виждам същото черно-бяло лице от билбордовете на кампанията ви. В града ни е сиво и с такъв бюджет и такава политика ще продължи да бъде сиво...

Facebook logo
Бъдете с нас и във