Банкеръ Daily

Общество и политика

Бюджетът на програма "Развитие на човешките ресурси" се увеличава със 133,7 млн. лв.

Правителството прие трето изменение на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. С промяната ще се осигури помощ на най-засегнатата част от населението разпространението на вируса COVID-19 - безработни лица, хора, застрашени от загуба на работно място, както и други уязвими групи.

Средствата за мерки срещу коронавируса се осигуряват чрез увеличаване на бюджета на оперативната програма със 133 790 507 лв. Средствата са пренасочени от бюджетите на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (28 790 507 лв.) и Оперативна програма "Добро управление" (105 000 000 лв.), както и чрез прехвърляне на неусвоени към момента средства от досегашния бюджет на програмата между приоритетните й оси.

Изменението също е част от социалните и икономически мерки, които правителството предприема за справяне с последствията от пандемията. Парите ще бъдат отпуснати от националния бюджет. Премиерът гарантира, че те ще бъдат извадени от "мазнинките от фискалния резерв" и няма да се наложи да теглене на нов заем.

От правителствената пресслужба уточниха, че договореният на коалиционния съвет общ размер на новите мерки е 1,1629 млрд. лева, от които социалните мерки са на стойност 731,5 млн. лева, а икономическите - за 431,4 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във