Банкеръ Daily

Хасан Адемов

Бюджетът на ДОО не решава нито един сериозен проблем на пенсионната система

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване, фонд "Пенсии" е увеличен с близо 730 млн. лв. Това позволява увеличение на средната пенсия с около 26 лв., минималната пенсия – с около 14 лв., а социалната за старост – с малко над 8 лв. Независимо от значителния ръст на средствата в ДОО, трудно можем да разчитаме на значително повишаване на пенсиите. Това заяви председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

Според него въпросът за преизчисляването на пенсиите е една от възможните мерки, около която трябва да се търси консенсус между парламентарно представените сили. По думите му около 500-600 млн. лв. допълнително трябва да се намерят, за да бъде осъществено подобно преизчисляване на пенсиите. "Бюджетът на ДОО на практика не решава нито един от сериозните проблеми на пенсионната система, една част от тях даже се задълбочават. По-голямата част, да не кажа всички фондове, са на дефицт. Независимо от предприетите мерки през 2015 г., финансовата стабилност на пенсионната система не се подобрява с очакваните темпове", обясни Адемов пред БНР.

Той допълни, че още пред 2015 г. се предвиждало, че първите години трудно може да се разчита на сериозен стабилизиращ ефект от гледна точка на финансовата стабилност. "Така или иначе трябва да има някаква тенденция, която не забелязваме в бюджета на ДОО за следващата година", смята председателят на ресорната комисия. Той обясни, че към края на 2021 г. родените жени след 1960 г. на практика трябва да получат първите допълнителни пенсии от универсалните пенсионни фондове. Това означава, че Народното събрание трябва да приеме уреждането на фазата на изплащане във фондовете на задължителното допълнително пенсионно осигуряване. На този етап няма внесен законопроект. Има изготвен такъв, около който има консенсус между социалните партньори, дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Министерство на финансите и Комисията за финансов надзор.

Адемов изрази надежда следващата седмица на кръгла маса да се изчистят детайлите и проектът да мине по съответния ред, за да може тези разписани текстове да станат достояние на осигурените лица и те да имат информиран избор. А в началото на следващата година въпросът да бъде окончателно решен. 

Във връзка с предложената от НОИ възможност да има пенсионни фондове, в които вложителите да управляват парите си, председателят на социалната комисия посочи, че многофондовата система, при която има възможност за избор на осигурените лица на инвестиционен портфейл, е обсъждана многократно, но има причина сега отново да е отхвърлена. "Трудно можем да разчитаме на това, че осигурените лица могат да имат информиран избор за това какво представляват т.нар. мултифондове. Необходима е разяснителна кампания, за да може тази система, която дава възможност за по-висока доходност, да е ясна. Ако се предпочете рисков инвестиционен портфейл, възможността за по-голяма доходност е налице. Ако предпочетеш консервативен или балансиран, тогава трудно може да се разчита на по-висока доходност. Инвестиционният риск се поема от осигуреното лице, а не от пенсионно-осигурителната кампания. Това е големият проблем. В задължителното допълнително пенсионно осигуряване инвестиционния и демографския риск се поема изцяло от пенсионно-осигурителните дружества“, разясни Адемов, По думите му темата трябва да е обект на сериозна експертна и публична дискусия през 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във