Банкеръ Daily

Общество и политика

Бюджетната комисия прие увеличението на пенсиите с 10% от юли

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

С него се предвижда увеличение на пенсиите с 10% плюс COVID-добавката от 60 лева да стане от 1-ви юли. Така минималната пенсия ще стане 467 лева. Таванът на пенсията от 1-ви юли ще стане 2000 лева, а от 1-ви октомври - 2400 лева.

По време на обсъждането на предложения Законопроект многократно се водеха спорове за COVID-добавката, която според депутата от ДПС Йордан Цонев замърсява пенсионно-осигурителната система, защото се дава на калпак. Според народния представител от ГЕРБ - Деница Сачева трябва да се измислят гаранции тя да продължи да се отпуска и след 20-30 години, като се трансформира във вид социална помощ.
Депутатът от БСП - проф. Румен Гечев защити по своеобразен начин решението на ГЕРБ да подпомагат с по 60 лева на всеки пенсионер по време на COVID-пандемията с думите, че така са правили повечето държави. Той ясно подчерта, че това е било въведено с идеята да се повиши покупателната способност на пенсионерите и че в определен момент - след овладяването на пандемията, това ще трябва да отпадне.

Проф. Гечев разкритикува варианта, при който с увеличението на минималната пенсия тя ще достигне средната и така пенсионираният портиер в една компания ще взима, колкото един от архитектите в нея. Той определи това като несправедливо и препоръча да се измисли друг подход за подпомагане на най-нуждаещите се, но да не се променя моделът, по който се изчислява пенсията.

"Не може да дадем на всички, няма как да се съгласим да повишим минималната пенсия и да я залепим за средната" - подчерта проф. Гечев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във