Банкеръ Daily

Общество и политика

Бюджетната комисия прие на второ четене партийната субсидия да стане 1 лев

Бюджетна комисия в парламента прие на второ четене партийната субсидия да стане 1 лв. за действително получен глас. Предложението беше внесено от Министерския съвет.

Крайното решение ще бъде взето в пленарната зала. Депутатите от комисията отхвърлиха предложението на ДПС за 0 лв., както и това на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лв. Ако бъде прието окончателно, намалението от 11 лв. на 1 лв. ще важи за периода от 1 юли до 31 декември 2019 година. 

Преди гласуването БСП поиска Бюджетна комисия да излезе в 15-минутна почивка. Предложението направи Румен Гечев и изрази недоволството си, че докладът за второ четене, който ще се гласува, е внесен в 14.35 ч. "Ние не пием хапчета за досещане кой какво е предложил", каза още той.

От своя страна председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова му отговори, че предложенията, които са направени между двете четения, са на сайта на Народното събрание и са качени от вторник вечерта. В крайна сметка почивка не бе дадена, а Гечев обяви, че няма да участва в цирк.

Срещу намаляването на субсидиите на 1 лев се обявиха по време на дебатите и ДПС. Те обясниха, че намаляването ще обвърже финансово партиите с бизнес интереси, а от БСП заявиха, че това е сигурен начин малките партии да изчезнат. 

В момента депутатите обсъждат възможностите за финансиране на партиите от бизнеса. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във