Банкеръ Daily

Общество и политика

Бюджетната комисия гласува за намаляване на партийната субсидия на 1 лев до края на годината

Менда Стоянова

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за политическите партии, с които фиксира партийната субсидия на 11 лв. за получен глас и задължи формациите да върнат на бюджета надвзетите през последните три години средства.

Както "Банкеръ" вече писа, по-рано в кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов обяви, че от Министерския съвет са внесли нови законови промени, чрез които партийната субсидия ще бъде намалена на 1 лв. за получен глас. 

По време на дебатите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отново подчерта, че няма нарушение на закона, а има техническа грешка, заради която партиите в продължение на години получавали 13, вместо 11 лева. Тя припомни, че през 2016-а в бюлетината за гласуване се въвежда квадратчето "не подкрепям никого". Точно от там дошла техническата грешка, защото формулата за изчисляването на субсидиите не изключвала гласувалите с "не подкрепям никого".

От БСП отрекоха да имат вина за казуса със субсидиите и упрекнаха финансовото министерство, че не си е свършило работата при изчисленията ."Само прокуратурата реагира адекватно на партийните субсидии, защото направи проверка", заяви от трибуната червеният депутат Крум Зарков. Колегата му Филип Попов пък директно поиска оставката на Владислав Горанов. Социалистите определиха новите предложения на Борисов като кризисен пиар.

Пред журналистите лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че ще подкрепи предложенията за 1 лв. партийна субсидия за получен глас. Единственото условие за приемането на изменението, според Симеонов, е към промяната да има и съпътстващи текстове. Тези текстове трябва да дават право на определени лица да подпомагат финансово партиите, защото с такава сума голяма партия трудно ще се издържа сама. Също така има опасност политическите формации да попаднат в ръцете на "големи скрити задкулисни играчи". Точно това Симеонов назова олигархия.

По-късно и "Воля" на Веселин Марешки обяви, че ще подкрепи "орязването" на държавната помощ за партиите. Депутатът Пламен Христов изтъкна, че още през 2017-а формацията е предложила субсидията да стане 1 лв. за глас.  

Интересното е, че депутатите от 44 Народно събрание не се отличават с особена бързина, но парламентарната комисия по бюджет и финанси запретна ръкави и още днес гласува на първо четене предложените от Бойко Борисов (Министерския съвет) изменения. "За" гласуваха 10 депутати от ГЕРБ и "Атака". Йордан Цонев от ДПС бе против, а БСП отказа да участва в гласуването. Промените предвиждат от 1 януари до 1 юли 2019 г. партиите да получат субсидия в размер на 11 лв. на глас, а от 1 юли до 31 декември 2019 г. по 1 лев за получен глас.

Всъщност измененията се правят в Закона за държавния бюджет за 2019 г. Това означава, че нововъведенията ще важат само до края на тази година, ако в новия закон за бюджета не бъде записано изрично, че субсидията остава 1 лев за получен глас.

Предстои гласуване в пленарна зала. 

*Обновена 14.15 часа

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във