Банкеръ Weekly

Общество и политика

БИТКАТА ЗА ВЛАСТТА В БСП Е В РЪЦЕТЕ НА ПАРТИЙНИТЕ ОРГАНИ

До конгреса на БСП ще се реши съдбата на печата й - бе заявил преди време Николай Добрев, и по всичко изглежда, че ще излезе прав. След шумните скандали през миналата година около продажбата на акции от вестниците Дума и Земя, с приближаването на партийния форум през май битката за социалистическите медии започна да става все по-актуална. Още отсега е ясно, че войната за властта в БСП ще се разрази и на страниците на партийния печат. Целта е електоратът да бъде известен своевременно за разположението на здравите сили в партията, което ще му посочи и накъде да се ориентира, когато му дойде времето.


С купуването на акционерен дял от в.Земя ВПС на БСП се сдоби с втори партиен орган. Според запознати идеята е била на самите акционери на вестника, които предпочетоха партията пред Евролевицата за свой купувач. Хубаво е да си имаме още един всекидневник, но много точно трябва да се прецени финансовото му състояние и какво ще ни струва това като ангажимент - заяви заместник-председателят на БСП Георги Божинов. Депутатите от левицата продължават да се чудят защо партийната централа на Позитано20 е решила да се нагърби с още едно финансово бреме, и то при положение, че всекидневно в касите на Дума се изливат по 5 млн. лв., за да се закърпва положението.


След скандала с несъстоялата се тайна приватизация на партийния официоз през миналото лято на два поредни пленума бе решено ВС да запази контролния пакет акции в Дума, а останалите да се продадат на журналистите от вестника. По същото време се заговори за дълговете на Земя, които според главния редактор Коста Андреев са натрупани в началото на 1997 г. заради скока на долара. В момента акционерите на Земя се опитват да направят от изданието си партиен орган. По принцип вестникът се афишира като ляв и при всички случаи е изключително изгодна придобивка за БСП преди конгреса. Остава въпросът кой, как и срещу кого ще съумее да го използва.


Не стоя със скръстени ръце и Жан Виденов. Той задейства собствен партиен щаб под формата на фондация Европейски социални ценности, и, заедно с Красимир Премянов, се насочи към нов властови атрибут, който успя да ги легитимира пред харделектората - в. Зора. За няколко месеца вестникът стана актуален сред местните партийни структури като независим национален седмичник. Основното му преимущество е, че се разпространява безплатно сред симпатизантите на Виденов.


Доскоро в БСП се смяташе, че който командва Дума, дирижира и соцредиците, защото партийният орган се възприемаше като трибуна на вътрешнопартийния живот. Само че Виденов и сподвижниците му отдавна разбраха, че докато Стефан Продев е главен редактор, а Георги Първанов стои начело на БСП, вестникът ще е от другата страна на бариерата. Според хората на Виденов в.Зора е интересен и в него може да излезе всичко, което няма как да бъде казано от страниците на официоза Дума. Освен финансовите интереси, които сближават Виденов, Премянов и главният редактор на Зора Минчо Минчев, те са свързани и от общи идейни убеждения и неприязън към сегашното ръководство. Противниковият отбор гледа на малотиражката Зора като на опит за саботаж на ръководството на БСП и го определя като националистически.


С неофициалното разделение на партийните органи БСП направи поредната крачка към собственото си разцепление. Независимо от тежкото финансово състояние на Дума и Земя за всички е ясно, че там сега не мислят за пари, а за властта. Лично главният редактор на официоза Стефан Продев също не мисли за пари и много добре знае, че става въпрос за борба за власт в партията, смята членът на ИБ Дончо Атанасов. Точно това е причината червеният лидер да заложи на Продев, който е доказал, че може да оцелява в критични конгресни ситуации. Главният редактор на Дума може да бъде сменен само на висш партиен форум, както е по устав.


Докато вървят вътрешнопартийните борби, Виденов и Премянов все повече започват да се изживяват в ролята на соцмисионери, обикаляйки местните партийни структури. След като си осигуриха постоянен медиен излаз чрез Зора, при това далеч по-достъпен за местния им електорат от официоза, те вече се подготвят за тежката конгресна битка по-спокойни и по-сигурни в себе си. Но каквито и да са крайните резултати от двубоя Първанов - Виденов, БСП при всички случаи ще продължава да бъде партия, враждуваща сама със себе си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във