Банкеръ Daily

Общество и политика

Битката за София - смели обещания и смели обвинения

Изходът от местните избори в столицата този път не е толкова предвидим. Кампанията започна доста преди официалното й начало, а заявките и обещанията са смели и сериозни, както и обвиненията за това, което е направено или не е през 14-те години управление на ГЕРБ в София.

Интересното е, че повечето от потърсените от banker. bg претенденти за кметския  стол отговориха на поканата ни за разговор, но имаше и такива като Йорданка Фандъкова, които не откликнаха. Очевидно след внушенията на всевъзможни пиари и съветници, които около властта в България с лопата да ги ринеш, тази иначе интелигентна дама избра друга тактика - тя да определя дневния ред. Покри се някъде и лидерът на "Атака" Волен Сидеров след поредния скандал, в който се забърка. А "истинският социалист" Георги Кадиев не давал интервюта...

От това обаче нашите читатели не загубиха нищо. Или поне нищо съществено.

Пръв обяви намерението си да влезе в битката за столицата Борис Бонев от движението "Спаси София" и пръв, без никакви колебания, прие поканата ни за интервю. Симпатичният, европейски скроен млад мъж категорично отхвърли направените му предложения да участва в кампанията, издигнат от политическа партия и ще се яви на изборите като независим кандидат без листа за общински съветници. Всезнаещите в социалните мрежи и партийните тролове веднага го отписаха, но ми се струва, че на по-градската част от софиянци така Бонев стана още по-симпатичен. Нещо повече, планът му за София включва над 300 страници с над 500 конкретни мерки за подобряване на градската среда. Петте стълба, върху които ще се опрат бъдещите му действия, са качествена градска среда, качествени ремонти, развитието на градския транспорт, опазване на културното наследство и чистотата на въздуха. Партийците го обвиняват, че вижданията му са в сферата на мечтите, но Бонев уверено следва посоката на амбициите си. А и идеализмът му е подкрепен от вече постигнати резултати със "Спаси София". 

Всъщност, какво толкова сложно и нереално има в обещанието му, ако стане кмет, да създаде черен списък с фирми, които системно не изпълняват своите задължения по обществени поръчки и не строят в срок и качествено, но си прибират парите? Или Столичната община да се занимава не само с ролята си на възложител и инвеститор в проектите, а и сериозно да се заеме с контрола на изпълнението им? 

За разлика от някои "експерти", които тласкани от партийните си пристрастия са си наумили, че с пъстър общински съвет Борис Бонев постоянно ще бъде "спъван" при взимането на решения, младият човек е на съвсем друго мнение. За разлика от "динозаврите" той е убеден, че нито една партия или правителство няма да си позволи да наказва столицата, само защото кметът не е от управляващата формация. Аргументът му бе, че това би било абсурдно и недемократично, само че ние в каква държава живеем?

Кандидат без досегашен политически опит издигна и "Демократична България". Варненският архитект Борислав Игнатов, който е прекарал по-голямата част от живота си в чужбина, може би искрено вярва, че мерките, които работят в Западна Европа, ще са ефективни и у нас. "Голямото" обещание на архитекта е да въведе съвременни информационни технологии в общинската администрация, така че всеки компютър или телефон да може да е точка на обслужване. Специално на мен точно това ми се струва извадено от сферата на фантастиката. Да се справиш с бюрокрацията и бумащината у нас, в Българи? Хайде де, че какво ще я правим тази армия от чиновници като излезе на улицата?

На въпроса ни как смята, че ще се пребори с кандидатите с богат политически опит, каквито са Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, Игнатов отговори в "бледо сиво" - възнамерявал да влезе в открит и честен диспут за развитието на града с всички претенденти. 

Да не очакваш, но бившият обществен защитник Мая Манолова твърди, че иска да работи с "пъстър" общински съвет, с хора от различни партии, като важното за нея били идеите им. Зададохме й въпроса как би работила с общински съвет от различни партии. На което отговори, че Фандъкова има почти пълно мнозинство от общински съветници, но гражданите плащат ремонт на ремонта, решенията не се взимат точно от мнозинството, а извън общината.

Голяма част от избирателите свързват Манолова с левицата (а и как иначе?) и в опита си да се разграничи от БСП тя дори заяви, че ако не стигне до балотаж, ще подкрепи арх. Игнатов или Борис Бонев. Как ще стане този номер, ако и те не стигнат до там, не се разбра. Затова пък много ясно се подразбра, че ако Манолова стигне до втори тур, очаква привържениците на столичната десница да й гласуват доверие. Ще са интересни тези избори, няма спор. Интересно ще е и ако Мая  Манолова спечели, особено след като обеща още в първия си работен ден като градоначалник да направи приемна за гражданите, а заседанията на Столичния общински съвет ще бъдат отворени за софиянци.

Между другото, заслужава си да бъдат сравнени интервютата на партийните кандидати за кметския стол в столицата и това на независимия Борис Бонев.

Човекът на ВМРО Ангел Джамбазки на пръв поглед буди доверие и обещава да сложи край на гей-парадите и да събори незаконните ромски постройки. Извън тези послания, насочени към традиционния електорат на патриотите, той се опитва да даде и предложения за решаване на проблема с презастрояването, местата за паркиране и дълговете на "Топлофикация", но някак си с половин уста. У безпартийния избирател остава усещането, че Джамбазки някак си хем ще се бори срещу Йорданка Фандъкова, хем ще я подкрепя, хем тя е сторила много за София, хем има много за оправяне... Претендентът на ВМРО не се притеснява, че разпадането на малката коалиция в парламента ще му изиграе лоша шега на изборите. Като досегашен общински съветник и действащ евродепутат той залага на опита си в общинската администрация.

Ако на някого му се струва, че обещанията на кандидатите се припокриват и обвиненията също, вината не е у нас. Важното е да очакваме ли промяна?

Facebook logo
Бъдете с нас и във