Банкеръ Weekly

Общество и политика

БИТКАТА ЗА ДИСТРИБУЦИЯТА НА ГОРИВАТА ВСЕ ОЩЕ ПРЕДСТОИ

Един от най-печелившите бизнеси у нас през последните няколко години безспорно е търговията с горива. Частниците масово навлязоха в търговията, но малцина се престрашиха да инвестират спечеленото в изграждането на бензиностанции. От чуждестранните инвеститори в този бранш се задържа само Шел, който инвестира на зелено и сега държи близо 10% от пазара на горива в страната. Делът на компанията се увеличи значително след сключения договор за корпоративно сътрудничество с другия голям играч - Литекс. Шел притежава 30 бензиностанции, а Литекс - 31. Все още водещото място обаче е на бившия държавен монополист Петрол АД, който държи около 37% от пазара чрез 456 бензиностанции. Докато общият им брой в страната е около 1300.


Петрол АД завърши 1997 г. с печалба след данъчно облагане от 5.2 млрд. лева. През първите три месеца на тази година печалбата е в размер на 200 млн. лева. Сумата на пръв поглед изглежда скромна, но трябва да се знае, че за този период е покрита и загуба от около 2.5 млрд. лв., която се дължи на променените на 26 февруари цени на горивата. В този момент Петрол АД е имал в своите бази горива, закупени по старите по-високи цени, които е трябвало да реализира по новите по-ниски цени.


В първата вълна на масовата приватизация бяха предложени 25% от акциите на Петрол и 22.5% станаха собственост на Петрол фонд. Почти сигурно е, че 20% от дружеството ще бъдат изкупени преференциално от работниците, а за останалите 55% ще кандидатстват най-вече чуждестранни институционални инвеститори. Очакванията са, че в наддаването няма да се включи Шел, защото така компанията би придобила над 35% от пазара на горива и ще попадне под ударите на Закона за защита на конкуренцията. Сигурен кандидат за оставащите 55% ще бъде и работническо-мениджърската кооперация на Петрол АД, която заедно с бившия Петрол фонд ще има 42.5% от дружеството. В нея участват 3200 работници от всички 4300 работещи във фирмата. Чуждестранните кандидати се очакват от Русия и от Западна Европа. Засега със сигурност се твърди, че оферта ще подаде руският гигант Роснефт, който не крие апетита си и към Нефтохим. Сред останалите претенденти за Петрол се очаква да бъдат световноизвестни фирми като Бритиш петролеум, Аджип, Мобил и Елф Акитен. Заедно с Петрол АД купувачът ще получи и дяловото участие на фирмата в Петрол карт сървиз, Петрол инженеринг и курорта Вратцата, който се намира в близост до Златни пясъци.


Потреблението на горива и енергия обикновено дава точна индикация за състоянието на цялата икономика - колкото то е по-високо, толкова е по-висока и икономическата активност. През 1996 г. Петрол АД е реализирал в страната 1100 хил. т горива, докато поради хиперинфлацията в началото на следващата година потреблението за цялата 1997-а се е свило драматично до 505 хил. тона. Затова и печалбите на бъдещия собственик на някогашния държавен монополист ще са тясно свързани с икономическите успехи и неуспехи на страната. Много е вероятно да се стигне и до ситуация да имаме един консорциум от инвеститори, който ще се стреми да обедини преработката и дистрибуцията, като закупи едновременно не само Петрол АД, но и Нефтохим. И двете предприятия са в приватизационния пул, чийто посредник при продажбата е Артур Андерсен. Имайки предвид сложността на сделката за бургаската рафинерия, по-вероятно е първо да завърши процедурата по продажбата на Петрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във