Банкеръ Weekly

Общество и политика

БИТКАТА НА СОФИЯНСКИ Е КЪМ СВОЯ КРАЙ

Накъде бърза столичният кмет Стефан Софиянски? През последните няколко месеца всички политически наблюдатели се опитваха да си отговорят на този въпрос. Повече от очевидно е, че откакто царят се включи в българската политика, софийският градоначалник не намира спокойствие в кметския кабинет и все се опитва да тича пред събитията. Едвам сдържайки се още на 26 април, Софиянски развя премиерския байрак пред в. Труд. Ако се наложи и ако СДС ме номинира, мога да се кандидатирам за премиер, ден по-рано той каза същото и пред Би Ти Ви. СДС обаче не даде знак, че има намерение да изпълни мечтата му и да го номинира. Но това не впечатли особено столичния политик и той продължи атаките си.
Изморителният му спринт е вече към края си. Но както преди всеки финал, последните метри сe оказаха най-дълги. Две седмици преди края на предизборната кампания, когато публиката вече би трябвало да се е убедила, че щедро дареният с обществени симпатии политик е идеалният кандидат за бъдещ премиер на страната, царското движение излезе със своята програма. Софиянски, изглежда, я е прочел внимателно и са му настръхнали косите при мисълта, че може да му се наложи да я изпълнява. След обръщението на Симеон Втори към избирателите кметът - дали по собствена воля, или по партийна поръчка, квалифицира програмата като слаба. Личи дълбоко непознаване на работата с международните финансови институции, не може да се говори за намаляване на безработицата и радикално съкращаване на държавната администрация, много е погрешно да се създават преференциални зони в малка страна, от програмата на НДСВ не става ясна обезпечеността на кредити, подценяват се едни наистина много важни проблеми - са все оценки, изречени от Софиянски от телевизионния екран още в деня на царското изявление.
Управленският ентусиазъм, завладял софийския кмет, заинтригува и представителите на западните страни у нас. В разгара на предизборната битка Софиянски прекара близо два часа в тежки разговори с европейските посланици. Раздумката явно не е вървяла много весело, защото столичният кмет излезе от срещата изтощен, без никакво желание да коментира какво си е приказвал с техни превъзходителства. Но не пропусна да отбележи пред журналистите: Аз съм от хората, които мечтаят за едно още по-добро правителство.
След тези събития градоначалникът като че ли малко върна газта. Дори не се яви на заключителния митинг, който ръководството на СДС организира в последния ден от кампанията. Така до първите часове на изборната нощ, когато резултатите от народния вот започнаха да стават ясни.
Това е вторият жълт картон за СДС! - обяви Софиянски пред медиите далеч преди Иван Костов да признае тежката загуба, претърпяна от демократичната коалиция. После кметът се прибра в кабинета си в НДК и, далеч от предизборния щаб, зачака официалната позиция на партийното ръководство. Въпреки че призна и своето участие в грешната политика, остана впечатлението, че през цялата нощ той упорито избягваше всякаква среща със съпартийците си. След като пресконференцията на сините завърши и те отново се затвориха в щаба си, Софиянски пак застана пред медиите, за да подчертае не само различната си позиция за случилото се, но и за бъдещето на синята партия.
Основната теза на софийския кмет е, че загубилите не бива да остават в опозиция. СДС трябва да управлява, заяви многократно Софиянски, давайки си ясна сметка, че така влиза в открит дуел с цялото партийно ръководство. Ние трябва да помогнем на НДСВ да изпълни предизборните си обещания, заяви кметът с прекомерна загриженост. Въпреки че на пресконференцията Костов коментира възможността за коалиция с царското движение с нашумялата напоследък фраза на политолога Иван Кръстев: Ако всички са във властта, в опозиция остава народът.
СДС във властта или СДС в опозиция - това е фронтовата линия, на която Костов и Софиянски ще продължат битката си поне още един месец. Изборът е много важен, а някои го определят и като съдбоносен, защото двата варианта предвиждат коренно противоположно бъдеще на синята партия. Много наблюдатели са на мнение, че оттеглянето на Иван Костов от нейното ръководство и влизането на СДС в изпълнителната власт заедно с НДСВ ще означава да се сложи кръст не само на организацията, но и на цялата политика, която тя следваше през последните четири години. Сини политици смятат, че така СДС ще бъде обезличен и унищожен като евентуален бъдещ съперник на царското движение и единствена алтернатива на неговото управление. Точно затова поканата към синия съюз била обявена - без Костов.
За Стефан Софиянски истинската партийна кариера никога не е била съблазнителна. Хора от най-близкото му обкръжение твърдят, че той е много повече човек на действието. Човек, който е ползвал партията само като механизъм или трамплин, за да достигне някакъв управленски пост. Затова и всички, които го познават добре, не са никак изненадани от премиерските му амбиции. Но пък стремежът да замести Костов на председателския пост вътре в СДС направо ги шокира. Мнозина са на мнение, че под ръководството на Софиянски синята партия много бързо ще се превърне в поделение на определени кръгове, подкрепящи царското движение, и това ще срине целия й обществен авторитет.
Предшественикът на Костов - Филип Димитров, обаче отхвърли възможността НДСВ да употреби синята партия и подкрепи идеята на Софиянски за сътрудничество с хората на Симеон. Според него задължение за СДС е да участва във властта. За коалиция с царя се изказа и президентът Петър Стоянов в специалното си обръщение след изборите. Ден след изявлението му несъгласни с позицията на държавния глава симпатизанти и членове на синята партия го обвиниха в предателство. Същите организираха и подписка за изключване на Евгений Бакърджиев и Стефан Софиянски от съюза. Всъщност, ако това противопоставяне се запази, за противниците на Костов ще е много по-лесно да създадат нова партия, която да разцепи СДС, отколкото да превземат крепостта отвътре. Макар че само преди месец в интервю за в. БАНКЕРЪ членът на НИС на СДС Михаил Михайлов категорично отрече възможността това да се случи. Софиянски няма да разцепи СДС, уверено заяви тогава водачът на ямболската синя листа. Сега обаче категоричността му изглежда неуместна. Освен в Националния изпълнителен съвет линията на Костов има пълна подкрепа и в новата парламентарна група на сините, осигурена още при внимателното подреждане на кандидатдепутатските листи. Така че, независимо дали той ще си подаде оставката, или не, Софиянски няма шансове да се състезава за мястото му. В случай че се оваканти, то ще бъде заето от доверен човек на Костов, който ще продължи неговата политика.
Ако СДС остане в опозиция, това ще даде възможност на лидерите му да отделят време за възстановяване на организацията, са убедени привържениците на сегашното ръководство. Укрепването на структурите, които след изгонването на Христо Бисеров така и не успяха да заработят, пък ще позволи на сините един ден отново да погледнат към хоризонта на властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във