Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бистрят четири теми за искане на недоверие

Жельо Бойчев нахъсва колегите си за искане на вот на недоверие на правителството.

Вот на недоверие на правителството ще има, след като бъде приет окончателно републиканският бюджет за 2018-а. Това стана ясно в сряда (8 ноември) след консултации между представители на двете парламентарни групи, проведени в Народното събрание. Темата на вота обаче може да не е корупцията, обсъдени са били още три - националната сигурност, здравеопазването и демографската политика. Другата седмица разговорите продължават, за да се избере темата за вота.

В преговорите не участваха председателите на парламентарните групи и лидери на партиите Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Контактните групи се ръководеха от заместник-председателите Жельо Бойчев от БСП и Йордан Цонев от ДПС.

"Ние бяхме инициатори за вот на недоверие. Правителството води политика, вредна и опасна за страната. Затова то трябва да бъде свалено от власт", заяви Бойчев след срещата. Вот на недоверие заслужава да бъде искан за всяка една сфера от дейността на това правителство. Но от друга страна, ако той е за цялостна политика, правителството няма да може да бъде атакувано в следващите шест месеца. "Остана допълнително да бъдат уточнени мотивите за този вот и конкретните тема и фокус. Постигнахме съгласие относно това, че тази парламентарна инициатива трябва да се развие след окончателното приемане на бюджета", каза още Жельо Бойчев.

"Парламентарната група на ДПС получи задача за демонтаж на това правителство", каза от своя страна заместник-шефът на депутатите от ДПС Йордан Цонев. По думите му с БСП имат разбирателство за тайминга на вота. Съгласие има и по темата корупция, но се обсъждали и други такива. "Не се притесняваме да дискутираме тази тема. Отбелязахме само на колегите, че темата за борбата с корупцията съществува по всички останали теми, по които може да има вот на недоверие", коментира Йордан Цонев. Според него може да говорим за борба с корупцията, когато говорим за провала в здравеопазването, за провала в образованието и т.н.

"Колегите от БСП подадоха и втора тема, ние също я смятаме за много, много основателна за вот – това е темата за националната сигурност и провала на политиката и корупцията в тази област. Ние също изказахме предложения за две теми. Първата е провал на демографската политика на това правителство", обясни още Йордан Цонев. Движението я лансирало, защото демографската политика била централна и за четирите партии от властта - ГЕРБ и тези в коалицията "Обединени патриоти". Все пак да не забравяме и че демографската политика е в обсега на наблюдение на вицепремиера Валери Симеонов, който пък е най-желаният за отстрел от ДПС.

Другата тема, предложена от движението, е провалът на политиката в здравеопазването. "И така да обобщим - имаме четири теми, следващата седмица трябва да изберем една от тях - провал на политиката в борбата с корупцията, втората - национална сигурност и отбрана, третата - демографска политика, и четвъртата - политика в здравеопазването. Таймингът ни е вече ясен", заключи Йордан Цонев. Но очевидно той вече си е дал сметка, че корупцията процъфтяваше и при тяхното управление с БСП.

Партията на бизнесмена Веселин Марешки няма да подкрепи готвения от БСП вот на недоверие  на кабинета "Борисов 3". Това стана ясно след среща между двете формации на 9 ноември в парламента.Все още не е ясно дали депутатите от "Воля" ще се включат в искането на вот на недоверие на кабинета "Борисов 3". През последните седмици има видим обрат в поведението на "Воля". Депутатите са почти незабележими и гласуват с управляващите, а Веселин Марешки отсъства от парламента. Първо, "Воля" помогна за отхвърляне на президентското вето и подкрепи на трето четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. В сряда пък одобриха и бюджета на НЗОК и ДОО. Според народни представители от управляващото мнозинство обръщането на позицията на партията и подкрепата й за властта се дължат на факта, че Марешки е със свален имунитет и подсъдим по няколко дела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във