Банкеръ Weekly

Общество и политика

БИСЕРОВ ПОДГОТВЯ ПРЕСТОЛА ЗА СИНИЯ БЕРОВ

Сериозен скандал се е развихрил в НИС на СДС заради хората на Ахмед Доган. Тезата на Христо Бисеров, че синята партия трябва ясно да се обвърже с ДПС, за да може да управлява и след следващите парламентарни избори, печели все повече поддръжници на Раковски134. Сигурни източници твърдят, че Бисеров вече е спечелил за каузата си дори доскоро непреклонния и най-твърд противник на дружбата с Доган - Йордан Соколов. С неговото оттегляне лагерът на Иван Костов разчита на защита единствено от Екатерина Михайлова и Никола Николов. В сините редици днес се шушука, че при тези обстоятелства, да бъде склонен Иван Костов, е само въпрос на време.


Решението за взаимодействие с ДПС е много деликатно за синята партия. Евентуално сближаване с хората, които бламираха първото синьо правителство на Филип Димитров, изглежда повече от еретично в очите на най-последователните симпатизанти на СДС. Ето защо тактиката на Христо Бисеров сякаш създава повече

пробойни в синия кораб

отколкото издува платната му.


Съществуват и други много сериозни съображения, които карат председателя на партията да гледа подчертано скептично на бъдещо сътрудничество с ДПС. Ахмед Доган подхожда към политическите си сделки откровено комерсиално и с присъствието си в управлението залага бомби, които във всеки момент е готов да взриви. Както постъпи например през 1991 година. И Костов прекрасно съзнава, че такова споразумение би превърнало бъдещото правителство в жалък заложник на волята на философа.


Политическото сътрудничество за Ахмед Доган има само едно-единствено значение - ясно парцелиране на властта. А след това всеки управлява своя парцел, без да допуска чужда намеса в него. Това означава почти пълно откъсване на районите със смесено население и капсулирането им под ръководството на ДПС. Същата съдба очаква и министерствата, които Доган ще пожелае за своята партия. Такъв подход заплашва да сложи край на прословутия български етнически модел и да включи часовниковия механизъм на скритата в него бомба.


Логично е, че веднъж допуснати да създадат

свои парцели в държавната власт

хората на Ахмед Доган ще ги защитават докрай и независимо от резултатите на по-нататъшните избори. Повече от сигурно е, че те ще използват най-пълноценно всички възможности, които им предоставя подобна ситуация, за да обособят и втвърдят етническата самоидентификация на по-уморения си електорат.


Според много наблюдатели не влизането на ДПС във властта, а на неговия шеф Ахмед Доган и кръга около него, е опасно за националното единство на България. Те смятат, че радетелят за права и свободи черпи силата си единствено от страха на обществото ни от етническо напрежение и нищо няма да го спре да експлоатира този страх докрай. А ако се наложи, ще го провокира и сам.


Това са в основни линии съображенията, които спират Иван Костов да стисне ръката на колегата си Доган. В същото време Христо Бисеров познава лидерите на ДПС не по-зле от шефа си. Именно той водеше основните преговори през пролетта на 1997 г., преди Костов да отхвърли желанията на Доган и с това да сложи край на пазарлъка.


Сега

Бисеров се чувства далеч по-силен

и е твърдо решен, този път да наложи позицията си. Въпросът обаче е доколко тя е далновидна?


На пръв поглед тактиката, която сивият кардинал разработи за местните избори, доказа, че стратегическото му мислене не е на особена висота. Неговите идеи бяха сред основните причини СДС да преживее такова разочарование от изборните резултати, но все още не е ясно дали Бисеров не игра нарочно срещу своите и дали грешката му всъщност не е абсолютно вярна. В края на краищата именно заради грешките, които СДС допусна под негово въздействие, Бисеров успя веднага след изборите да си осигури толкова силни позиции във и извън партията.


По всичко личи, че кардиналът пак се опитва да повтори същата тактика. Той със сигурност е наясно, че сближаването с ДПС ще демобилизира част от най-твърдия електорат на СДС, без на негово място да привлече други симпатизанти. Така председателят на партията ще попадне в капана на планираната загуба, както през октомври влезе в клопката на манипулираната загуба, а това още повече ще развърже ръцете на неговите конкуренти.


Настояването на Христо Бисеров за предварително обвързване на двете партии изглежда трудно обяснимо и поради неясната все още картина на предизборната обстановка в страната. Вероятността СДС, НС и ВМРО или друга дясна партия да формират самостоятелно правителство в следващия парламент на базата на общо абсолютно мнозинство далеч не е толкова невъзможна, колкото се опитват да я изкарат някои социолози и политолози, свързани с конкретни политически кръгове. Не е невъзможна, но единствено при положение, че СДС не отритне голяма част от твърдия си електорат с решението да се коалира след изборите с ДПС. И ако въпросните политически анализатори спрат да манипулират общественото мнение срещу сегашното управление.


Това обаче едва ли ще се случи и явно Костов отново ще бъде принуден да вземе грешното решение. То без съмнение ще отслаби още повече властта му и в партията, и в държавата. Но в сините коридори твърдят, че точно такава е и целта на групиралите се около главния секретар. Тактиката била веднага след като клекне Костов, да се тръгне към предсрочни парламентарни избори, в резултат на които

страната да се управлява от син Беров

Засега Иван Костов продължава да отстоява позициите си, че мандата на 38-ото Народно събрание трябва да бъде изкаран докрай. Натискът срещу него обаче се засилва все повече и не само вътре в партията. Високопоставени източници подчертават, че т.нар. кампания корупция има една-единствена цел - да компрометира всички близки на премиера и да разклати властта му. Малко вероятно е, ако тези тенденции се развият, името на следващия премиер и на новия председател на СДС да е отново Иван Костов. В най-висшите сини кръгове вече се оглеждат за по-удобен наследник на непреклонния Костов. Намеква се, че с това предложение е спечелен на страната на съюза с ДПС и председателят на Народното събрание Йордан Соколов. Той бил еднакво подходящ за приемник на днешния ръководител както на премиерския пост, така и на председателското място в синята партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във