Банкеръ Daily

Общество и политика

Бирата е най-предпочитаното лятно питие

Българите стават все по-големи любители на бирата, сочат резултатите от последното национално представително проучване на агенция „Ипсос България“, проведено по поръчка на Съюза на пивоварите.

Изследването показва, че средната честота на консумация на пиво през лятото на тази година е 9,4 пъти в месеца, което е почти колкото най-високите нива на честота на потребление от 2011 и 2012 г.

Бирата остава и най-предпочитаната лятна напитка след минералната вода и силно се доближава до честотата на консумация на безалкохолните напитки, която е 9,8 пъти месечно.

2 808 000 милиона пълнолетни българи или 57% от населението между 18-69 години твърдят, че през лятото пият бира поне веднъж седмично, а други 14 на сто - веднъж месечно. 22% пък декларират, че въобще не консумират бира.

От Съюза на пивоварите са категорични, че тази статистика не е необичайна за летните месеци, тъй като в този период се реализират около 60% от годишните продажби на бира в страната. „Топлото и слънчево време е съществен фактор за повишаване на консумацията на пиво.“, коментира Ивана
Радомирова – изпълнителен директор на сдружението.

Най-запалените потребители на пенливата напитка у нас са сред групата на възраст между 30 и 39 години, следвани от тези между 20 и 29. За трето поредно лято най-активни са биролюбителите в Монтана, където честотата на потребление на пиво достига до 14,2 пъти месечно, следвани от
плевенчани, които пият бира 11,8 пъти в месеца и Русе - 11,2.

Мъжете традиционно пият бира по-често от жените. През лятото господата посягат към кехлибарената напитка средно 14 пъти на месец, а дамите 5. Отново Монтана е регионът, в който представителките на нежния пол най-често предпочитат да пият бира – почти 10 пъти в месеца. Следват ги жените в Бургас и София, които консумират пиво 6 пъти месечно. Най-активните почитателки на пенливата напитка са младите дами във възрастта от 20 до 29 години, а най-рядко пият бира жените между 50 до 59 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във