Банкеръ Weekly

Общество и политика

БИОХИМ СЪБЛАЗНИ И ШВЕДИТЕ

Турската инвестиционна банка Глобъл секюритис е успяла да създаде консорциума, с който още през септември 1999 г. обяви, че ще участва в приватизацията на БИОХИМ. Вестник БАНКЕРЪ научи, че миналата седмица вицепремиерът Петър Жотев се е срещал с представители на фирмите - участнички в обединението. Според запознати с подробностите около разговорите вицепремиерът изрично е подчертал, че консорциумът няма много време, за да провери финансовото и правното състояние на БИОХИМ. Участници в сдружението са люксембургската Банк Инвик, Миликом Интернешънъл Селулар, Модърн Таймс Груп, Фрамлингтън Бългериън Фънд и Глобъл Секюритис. В момента те уточняват размера на участието си в сделката, но трябва много бързо да приключат този етап от разговорите, ако искат да хванат влака за приватизацията на БИОХИМ - крайният срок за подаване на офертите е 17 март 2000 година.


Според запознати с предварителните договорености водещи в консорциума ще бъдат Банк Инвик, Миликом Интернешънъл Селулар и Модърн Таймс Груп, които са част от шведската групировка Индустрифиорвалтингс АБ Киневик. Тя е основана през 1936 г. и първоначално името й е било Киневик. През 1937 г. тя прави първата си покупка - придобива производителя на шоколадови изделия Нордиска Сушард. През 1954 г. акциите на Инвестмънт АБ Киневик се пускат на шведската фондова борса. Активите на компанията по това време са били 35 млн. крони. През 1985 г. името й се променя на Индустрифиорвалтингс АБ Киневик. Същата година тя се включва и в проекта за изстрелването на спътника АСТРА. През 1986 г. групировката участва в разработването на система за разплащане с кредитни карти. Три години по-късно - през 1989 г., две фирми от групировката - Инвик amp; Ко АБ и Инвик Трейдинг, създават в Люксембург Банк Инвик. Година преди това - през 1988 г., Индустрифиорвалтингс АБ Киневик навлиза в медиите и създава Модърн Таймс Груп. След серия от поглъщания групировката придобива контрола върху фирми, които работят в няколко медийни направления - телевизия, радио, вестници и ИНТЕРНЕТ.


Модърн Таймс Груп притежава различни издания в Швеция, Норвегия, Дания, Естония, Латвия, Литва, Чехия, Унгария и Южна Африка. Десет милиона души ежедневно гледат, слушат или четат финансирани от групировката медийни продукти. Шведите са собственици на 12 телевизионни канала в седем страни. Сред тях са ТВ 1000, Холмарк, Хистъри Чанъл и др. Компанията ВиаСат, която също е собственост на Модърн Таймс Груп, пък се занимава с разпространение на сателитни програми.


Групировката издава в няколко страни вестник Метро, който се разпространява безплатно по спирки на градския транспорт. През 1992 г. в Швеция се създава първият GSM-оператор. Това е Миликом Интернешънъл Селулар (Millicom International Cellular) - също дъщерно дружество на Индустрифюрвалтингс АБ Киневик, което е регистрирано в Люксембург. Тази компания има GSM-лицензи в над 20 страни с над 420 милиона жители.


Запознати с намеренията на Индустрифюрвалтингс АБ Киневик твърдят, че тя е разработила дългосрочна програма за навлизане на пазара на Балканския полуостров и смята да направи България център на своята експанзия.


Другият участник в консорциума - Фрамлингтън Бългериън Фънд, е създаден през 1997 г. специално за инвестиции в България. Капиталът му е 21 млн. щ. долара и част от него е инвестирана в 70 български предприятия. Фондът е под управлението на Фрамлингтън Инвестмънт Мениджмънт и акциите му се пласират на фондовите борси в Лондон и в Дъблин. Агент по продажбите им е Ротшилд секюритис, Лондон.


Турската Глобъл Секюритис също ще участва в консорциума за покупката на БИОХИМ, но вероятно с най-малък дял. Нейната основна задача винаги е била да намери капитали, които да обедини, за да спечели определена сделка. Постигайки тази цел, Глобъл Секюритис си прибира комисионата, продава акциите си в компанията, която организираният от нея консорциум е закупил, и се насочва към следващата сделка.


Тепърва ще стане ясно дали консорциумът ще успее да се вмести в кратките срокове, за да направи пълна проверка на финансовото и правното състояние на БИОХИМ и да подаде оферта за нея. Евентуалното му участие в приватизацията на БИОХИМ без съмнение ще допринесе за покачването на размера на инвестициите, които Банковата консолидационна компания се надява да привлече в тази банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във