Банкеръ Weekly

Общество и политика

БИОХИМ ЩЕ СЕ СДОБИЕ С ЧУЖДЕСТРАННИ МЕНИДЖЪРИ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

Изтича крайният срок за подаване на документи от чуждестранните банки, които желаят да поемат управлението на БИОХИМ. Последен шанс предлага датата 24 август 1998 година.


Офертите ще бъдат класирани от специална комисия, в която участват представители на БКК и на програма САРА. Те ще направят своя избор в началото на септември и ще го изпратят за одобрение от експертите на програмата ФАР. От БКК заявиха, че се надяват това да стане по-бързо, отколкото при одобряването на консултанта по приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК и през септември БИОХИМ да има чуждестранни мениджъри. Изискването е кандидатите да представят проекти как ще управляват банката през следващите две години. В тях трябва да има разработена стратегия за приватизацията на БИОХИМ, която да стартира през последните шест месеца на двегодишния договор. Кандидатите за мениджъри трябва да се ангажират управляваната от тях банка да достигне определени финансови резултати.


Сключването на договор за чуждестранно мениджърско управление на БИОХИМ не означава, че банката ще се ръководи само от чужденци. В екипа й ще има и българи. В него ще влязат някои от сегашните изпълнителни директори на банката. Сега тя се управлява от Тенчо Тенев, Красимир Коев и Цветан Цеков.


В момента БИОХИМ е една от най-печелившите банки у нас. Въпреки рестрикциите върху кредитирането, наложени й от БКК, към края на юни тази година банката има чиста печалба от 10.5 млрд. лв., капиталовата й база е 30.6 млрд. лв., а възвръщаемостта на акционерния й капитал е 62.5 процента.


Миналата седмица успешно приключи двугодишният договор с холандската ABN-AMRO Bank, чиито експерти консултираха БИОХИМ в областта на стратегическото планиране, при усъвършенстване на организационната й структура и на вътрешния контрол, на информационните технологии, на клоновата мрежа, на управлението на ликвидността и на кредитната дейност. В банката бяха създадени специализирани структури за управление на проблемните кредити и за контрол на кредитния риск. Разработена бе и програма за оценка на кредитоискателите - клиенти на БИОХИМ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във