Банкеръ Weekly

Общество и политика

БИОХИМ - НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ ОТ НЕФТИНВЕСТБАНК

До края на май Банковата консолидационна компания трябва да обяви дали ще продаде акциите си в БИОХИМ (99.9% от капитала й) на НЕФТИНВЕСТБАНК, която на 25 април бе избрана за предпочитан купувач. Едномесечният срок за преговори между БКК и частната банка изтече на 23 май. Източници, близки до съвета на директорите на консолидационната компания, твърдят, че преговорите са приключили успешно и купувачът е отговорил на всички поставени условия.


Освен че ще плати за БИОХИМ 10 млн. щ. долара, НЕФТИНВЕСТБАНК обеща да увеличи капитала й с 27 млн. лева. Офертата е напълно във възможностите на частната банка. До средата на този месец тя увеличи капитала си до 50 млн. лв., а до 2 юни акционерите й трябва да го попълнят до 64.4 млн. лева.


След като преведе по сметките на БКК обещаната сума, чиято левова равностойност в момента е 21.5 млн. лв., и увеличи капитала на БИОХИМ с 27 млн. лв., НЕФТИНВЕСТБАНК ще остане с капиталова база от 15.9 млн. лева. Това би й позволило да запази своята самостоятелност и след като стане собственик на БИОХИМ. НЕФТИНВЕСТБАНК обаче планира да се слее с БИОХИМ. Разбира се, за осъществяването на това намерение е необходимо време - между един и два месеца, и през този период капиталовата й база ще й позволи да работи нормално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във