Банкеръ Weekly

Общество и политика

БИОХИМ - ИЗНЕНАДИТЕ НИКОГА НЕ СВЪРШВАТ

12 МЛН. ЛЕВА КАПИТАЛОВА ИНЖЕКЦИЯ УДРЯ БКК

Броени дни преди общото събрание на БИОХИМ, което ще се проведе на 20 септември, Банковата консолидационна компания промени схемата за увеличението на капитала й. Съветът на директорите на БКК реши в сряда да предложи на акционерите на държавната банка капиталът й да се увеличи с парична вноска от 12 млн. лева.


Преди месец и половина - на 23 юли, вицепремиерът Петър Жотев съобщи, че капиталът на БИОХИМ ще бъде вдигнат чрез апортна вноска - сградата на ул. Иван Вазов N1, в която се помещава централата на банката. Тогава той уточни, че сумата няма да надхвърля 20 млн. лева. Оказа се обаче, че така сметката не излиза, тъй като сградата е собственост на БНБ и за да осъществи споменатият замисъл, банковата компания трябва да я купи от нея. След това, както повелява законът, трябваше да се назначат вещи лица от съда, които да я оценят. Едва тогава консолидационната компания можеше да я апортира в капитала на БИОХИМ. Отгоре на всичко описаната операция имаше смисъл само ако приключи до края на септември, тъй като от началото на октомври ипотеките на нежилищни имоти отпадат от списъка на първокласните обезпечения пред банките. За БИОХИМ проблемът е многопластов, защото тя вече е приела доста ипотеки на предприятия срещу отпуснати големи кредити за тях - като тези на Плама, на фирми на Барбуков, на Хранков, на Арсенал... Част от тези заеми се обслужват, но по други няма никакви погашения. За да е изрядна обаче, по всички тях банката ще трябва да задели допълнителни провизии.


Размерът на допълнителните провизии, според изпълнителния директор на БИОХИМ Пламен Добрев, варира между 7 млн. и 17 млн. лв. в зависимост от методите на оценка на отделните кредити. И тъй като положителният финансов резултат на банката за първите шест месеца на 2000 г. е 2.8 млн. лв., заделянето на споменатите провизии ще е за сметка на намаляването на капитала й.


За да не се декапитализира БИОХИМ, БКК бе принудена да предприеме спешни мерки. Само преди година и половина БНБ оцени сградата на ул. Иван Вазов на 6 млн. щ. долара. Оттам произтича и решението капиталът на БИОХИМ да се вдигне точно с 12 млн. лева.


След като банката успее да събере някои от големите си кредити, ще може да си купи от БНБ и сградата, в която се помещава, смятат банкери. Предположението им не е лишено от основания, тъй като в момента шефовете на БИОХИМ водят преговори с офшорна фирма, базирана в американския щат Делауер, която иска да откупи вземането на банката от Свилоза. За тази неназована поименно фирма пък се смята, че е свързана с купувача на свищовския комбинат - А.Р.У.С., която държи 60% от капитала на Свилоза и също е регистрирана в Делауер. Дългът на свищовското предприятие към банката заедно с лихвите е около 11 млн. щ. долара, но от офшорката предлагат доста по-малка сума. Ако все пак се стигне до сделка, печалбата на БИОХИМ изведнъж ще се увеличи.


А ако банката успее да си купи сградата, в която се помещава, това ще качи допълнително цената й. За най-голяма изненада на журналистите на 13 септември вицепремиерът Жотев обяви, че е открита нова приватизационна процедура за БИОХИМ. За нея дори вече били известени всички по-големи чуждестранни банки. Както в.БАНКЕРЪ писа в миналия си брой, засега единствено Банк Аустриа Кредитанщалт Интернешънъл е заявила намерението си да подаде оферта за БИОХИМ. Но до сряда - 13 септември, съдбата на самия кандидат-инвеститор не бе съвсем ясна.


В края на юли (24-и) германската Хипоферайнсбанк поиска да купи Банк Аустриа, като предложи на акционерите й срещу една тяхна акция да получат по една акция на купувача. Общият размер на сделката беше оценен на 6.42 млн. щ. долара, но за осъществяването й бе необходимо съгласие от австрийската комисия по сливанията. И тъй като тя забави становището си, в чуждестранната финансова преса се прокраднаха коментари, че Хипоферайнсбанк няма да получи нужното й разрешение. Междувременно стана ясно, че апетити към Банк Аустриа имат банковият гигант Ей Ес Би Си и италианската УниКредито Италиано, която бе избрана за купувач на БУЛБАНК. (Вестник БАНКЕРЪ подробно описа възможния развой на събитията в миналия си брой.)


На 13 септември обаче дойде краят на всички съмнения и предположения, тъй като австрийската комисия се съгласи Хипоферайнсбанк да придобие Банк Аустриа. Новината потвърди пред в. БАНКЕРЪ лично говорителката на германската банка Анджела Тера. Според нея на 27 септември акционерите на Банк Аустриа трябва да решат дали да приемат офертата на Хипоферайнсбанк и ако отговорът им е положителен, сделката трябва да приключи до края на март следващата година.


Анджела Тера заяви, че не е запозната с инвестиционните намерения на Банк Аустриа в България, но подчерта, че те са изцяло от компетенцията на австрийците. Що се отнася до бъдещите операции на двете банки в Централна и Източна Европа, те ще се ръководят от Банк Аустриа, която ще бъде запазена като самостоятелна институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във