Банкеръ Weekly

Общество и политика

БИКОВЕТЕ НАМИНАХА КРАЙ ФОНДОВАТА НИ БОРСА

За първи път тази година на фондовата борса имаше ясна тенденция за поскъпване на книжата по всички активно търгувани позиции. Причината обаче едва ли е нарасналият оптимизъм на инвеститорите.


Влияние за по-високите нива на търговия донякъде оказа и новината за гласуването на доста високи дивиденти на общото събрание на Благоевград-БТ. Книжата на тази тютюнева фабрика поскъпнаха с над 11% спрямо миналата седмица. Докато в края на предишния период цената им беше 22 лв., в четвъртък (1 юни) сделки се сключваха по 25 лв. за акция, а продавачите искаха най-малко по 26.50 лева. Вероятно такава ще е ситуацията до сряда, 7 юни. Дотогава закупилите акции от Благоевград-БТ ще имат правото да получат дивидента си - по над 3 лв. за акция.


С не повече от един лев се покачиха котировките на книжата на Булгартабак холдинг. Дружеството е собственик на мажоритарните дялове във всички тютюневи компании. Това означава, че в касата му ще влязат най-много пари от разпределената печалба на цигарената фабрика в Благоевград. Въпреки това трайно е впечатлението, че продавачите на акции на холдинга са повече от потенциалните инвеститори. Според експерти това може да се промени, ако на общото събрание на дружеството най-големият му акционер - държавата, реши да разпредели печалбата на компанията като дивидент.


Нагоре вървят и книжата на туристическите дружества. Собственика си смениха цели 1700 броя от акциите на най-ликвидното от тях - Албена. Това е три пъти по-голям обем в сравнение с предишния период. Цената на акциите на северния курорт достигна 6.35 лв. при 6 лв. седмица по-рано. Сделка за 60 книги на Слънчев бряг на цена от 3.86 лв. беше осъществена в четвъртък. През цялата седмица обаче инвеститор търсеше акциите на все още държавния курорт по 4.30 лева. А продавачите искаха най-малко 4.93 лв. за книга. Това е сигурен белег, че цената на Слънчев бряг ще се покачва.


С 13% се повишиха котировките на петролната рафинерия ЛУКойл Нефтохим. Последната сключена сделка с нейни акции на борсовата сесия на 1 юни беше на ниво от 6.80 лева. Повечето участници на пазара са на мнение, че дъното по тази позиция е достигнато и още през следващия период може да се очаква ново покачване на цените на книжата на дружеството до 7 лева. По-скъпо се търгуваха и акциите на Солвей-Соди, които за късо време достигнаха 7 лв. за една. В четвъртък обаче книжата на завода за калцинирана сода поевтиняха до 6.75 лева. Към края на борсовата сесия отново се забеляза повишен интерес към акциите на Солвей-Соди. Купувачите ги търсеха по 6.80 лв., но предлагане на това ниво липсваше.


Отново над номиналната си стойност от 1 лев се търгуваха книжата на Българска холдингова компания. Максималната им котировка миналата седмица беше 1.03 лева. Анонсите купува в четвъртък достигнаха до 1.04 лв. за акция. Печалбата на бившия приватизационен фонд за 1999 г. възлиза на 1.5 млн. лева.


До 1 лев поскъпнаха книжата на холдинг Света София. Това е с 6 на сто повече от нивата на търговия седмица по-рано. Брокери обаче са на мнение, че тези котировки няма да се задържат дълго. Нормалните според тях цени на акциите на холдинга са около 0.80-0.90 лв. за една. Под 10 лв. за книга спаднаха нивата на търговия с книжата на Балканфарма-Троян. Последната сключена с тях сделка беше по 9.64 за акция. Общото събрание на дружеството е насрочено за 30 юни. Тогава ще се взема решение за увеличаването на капитала му. Според проектния дневен ред всеки собственик на книжа от фармацевтичната компания ще може да запише срещу всяка своя акция нови четири.

Facebook logo
Бъдете с нас и във