Банкеръ Weekly

Общество и политика

БИКОВЕТЕ, МЕЧКИТЕ И ЗВЕРОУКРОТИТЕЛЯТ ГРИЙНСПЪН

Управителят на щатската централна банка Алън Грийнспън обича да казва, че когато променя основните лихви, не се цели в цените на акциите. Но играчите от Уолстрийт виждат нещата по друг начин и отдавна се придържат към правилото да не вървят срещу Федералния резерв. Всеки, който го е спазвал, през последните няколко години е спечелил добри пари. Когато Грийнспън повишава лихвите, щатският фондов пазар започва да пада. Но когато централната банка разхлаби монетарната политика (както в края на 1999 г., когато се очакваха ликвидни проблеми, предизвикани от настъпващото ново хилядолетие), цените на акциите се извисяват.


След изтичащия труден пролетно-летен сезон (когато цените на всички щатски борсови индекси се понижиха), инвеститорите в ценни книжа се надяват, че шефът на Федералния резерв ще ги спаси отново. Ако той спре да повишава основните лихви по долара или дори започне да ги намалява, може да се очаква нов възход Грийнспън в цените на акциите. Но ако се съди по изявленията на банкера, това е последното нещо, което би му се харесало. Напоследък той непрекъснато изтъква благотворния ефект от по-ниските цени на корпоративните ценни книжа за укротяване на потреблението и за евентуалния инфлационен натиск от него.


Надеждата на биковете (играчите, залагащи на повишение на цените) е в т.нар. soft lending (едно от определенията на понятието е по-нисък икономически ръст с леко увеличение на безработицата). Ако препускащата щатска икономика забави ход, инфлационните кошмари на Грийнспън ще изчезнат и той ще поохлаби юздите на монетарната политика. Но ако бурният растеж продължи или икономическата активност рязко намалее, това определено ще навреди на фондовия пазар.


Засега въпросният soft lending е по-скоро мечта, отколкото реалност. Първата оценка на БВП за второто тримесечие на годината, публикувана на 28 юли, показва, че икономиката на САЩ е нараснала с мощните 5.2 процента. Но след по-задълбочен анализ на цифрите става ясно, че те не са чак толкова силни. Голяма част от растежа идва от увеличените складови запаси, а не от потреблението, което бавно започва да се успокоява. Дори потребителите да възвърнат апетита си, ръстът вероятно ще продължи да пада, защото производителите ще се опитат да намалят запасите си до нормалното равнище. Пазарът на труда остава горещ (само 4% безработни), но опасността от инфлация не е толкова голяма, благодарение на поевтиняването на суровините и особено на суровия петрол. Освен това, за първи път от 4.5 години насам, през юли се наблюдава съкращаване на работните места (без заетите в селското стопанство) със 108 хиляди бройки.


Един от най-добрите индикатори за бъдещите промени на основните лихвени проценти са котировките на фючърсните контракти по федералните фондове. Въпреки силния ръст на БВП през второто тримесечие на 2000 г., те все още сочат, че на съвещанието на паричния си комитет на 22 август Федералният резерв няма да промени лихвите. Няма да го направи и на следващата си сбирка през октомври. Още повече че втората спявка ще се проведе непосредствено преди изборите за президент на САЩ и за да не предизвика политически сътресения, Грийнспън би направил промяна само при извънредни обстоятелства.


Повечето капацитети от Уолстрийт и особено най-популярната финансова анализаторка Еби Джоузеф Коен от Голдмън Сакс (Goldman Sachs) прогнозират 10% ръст на цените на фондовия индекс S amp; P 500 до края на годината. Някои играчи обаче са по-скептично настроени. Дък Клигът - борсов стратег от Джей Пи Моргън (J. P. Morgan), смята, че онези, които залагат на промените на лихвите или се опитват да четат между редовете речите на Грийнспън, пропускат цялостната картина на монетарната политика на банката.


Дебатът относно лихвите и тяхното влияние върху борсовата търговия може да се окаже безсмислен. Защото цените на щатските ценни книжа достигнаха до невиждано високите си нива по вина на ирационалните инвеститори. Но драматичното обезценяване на високотехнологичния NASDAQ, който само за няколко дни през април загуби почти една четвърт от стойността си, ще ги направи по-предпазливи. През юни и юли индексът леко поскъпна, благодарение на повишено търсене от страна на институционални инвеститори. Натрупали достатъчно пари в брой след априлските продажби, те пазаруват на ниски цени, уверени, че NASDAQ вече е достигнал дъното. Още повече, въпреки борсовия срив, много от акциите продължават да носят висок доход. Например отношението на цените към доходите от комбинирания индекс NASDAQ е почти 130.


Все пак високодоходните пазари по правило са по-стабилни, когато краткосрочните лихви не се променят или намаляват. Така че, ако възходящият лихвен цикъл на Федералния резерв е приключил, Грийнспън би стимулирал известно рационално забогатяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във