Банкеръ Daily

Общество и политика

Биенале за хартиено изкуство

За пореден път фестивалът „София хартиен арт фест” гостува на Националната галерия. Този път обаче изложбата е в Квадрат 500, в Зала 19, която е изключително подходяща за изплуващите от тъмнината произведения, за играта с хвърлени сенки.

„Светлината е символ на Познанието, а Висшата материя и Човешкият дух са най-силните водачи и пазители на нашата цивилизация, създадена от Вселената. Наша е отговорността за опазването й” обясняват организаторите на фестивала, който минава под мотото „Импулс и светлина”.

Йоахим Чахер от Германия с работата си „Въздишащ обект” отправя предупреждение за дишащата ни планета, която сякаш въздъхва с облекчение, когато заради ефекта от пандемията си почива от хората.

Ийонага Такахиро от Япония предлага поглед към бъдещето с „Жива кутия”. В синхрон с работата й е инсталацията на Вибеке Дамсгаард от Норвегия.

Инсталациите на Даниела Тодорова „Пътят на познанието“ и „Звук от Небето“ припомнят древни послания, в които са вярвали предците ни. Хане Фрей Хюсо от Норвегия предлага надникване в света на приказките и сънищата с произведението си „Сомнамбул“. С инсталацията си „Облаци” Мила Стоева създава илюзията за светлини от космоса.

„Импулс и светлина" може да се види до 20 септември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във