Банкеръ Weekly

Общество и политика

БИБ ПРОДЪЛЖАВА С НАБИРАНЕТО НА КАПИТАЛА

Акционерите на Българска инвестиционна банка не се споразумяха на извънредното си общо събрание миналия вторник кой ще вземе мажоритарния дял от акции на кредитната институция. Според изпълнителния директор на БИБ Пеньо Хаджиев в момента продължават преговорите между двамата най-големи акционери за покупката на нови пакети от акции. По неговите думи до 30 юни банката ще има собствен капитал от 10 млрд. лв., каквито са изискванията на БНБ.


Засега най-големият акционер на БИБ е Европейската банка за възстановяване и развитие, която е собственик на 35% от капитала. ЕБВР обаче защитава интересите и на Legist Jersey Trustee Ltd., която пък притежава 11 процента. В този смисъл може да се каже, че в момента ЕБВР контролира близо 46% от БИБ.


Другият основен акционер в Българска инвестиционна банка с 20.6% е Commercial Bank of Greece. Същевременно тя е един от акционерите и на Commercial ventures Ltd.- Никозия, която притежава 11.1% от БИБ. Така се оказва, че Commercial Bank of Greece контролира общо 31.7% от българската банка.


Чуждестранен акционер на БИБ е и Banque Nationale de Paris с 5 процента. Може да се предположи, че при новото попълване на капитала Пеньо Хаджиев също ще увеличи своя дял в банката, който в момента е 1.5 процента.


Чистата печалба на БИБ за миналата година е 4486.654 млн. лева. През 1997 г. тя е провизирала вземания за 2.492 млрд. лева. Към 31 май тази година кредитната институция е финансирала 21 проекта на обща стойност около 10.5 млрд. лева. На 16 юни съветът на директорите й одобри още един кредит за около 500 хил. г. марки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във