Банкеръ Daily

Доц. Наталия Киселова:

Бях заплашена със съд – или да изляза, или да замълча завинаги

„Има най-различни начини, по които да се установи плагиатството. Аз няма да кажа колко процента, колко страници. Трябва да се сравняват книга с книга.“ Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по казуса плагиатствал ли е от неин научен труд  кандидатът за министър в правителството на ИТН Петър Илиев, чието име беше спрягано и за премиерския пост.

„Във вторник бях поименно спомената и почти заплашена със съд – или да изляза, или да замълча завинаги“, коментира Киселова. Беше засегната академичната етика, категорична е тя.

Според доц. Киселова най-лесният начин за защита е проверка от Етичната комисия.

"Процедурата надхвърля срока, в който трябва да се състави правителство и то да бъде гласувано", отбеляза доц. Наталия Киселова. Тя смята, че при това положение в преценката няма да има политически елемент.

"Въпросът много бързо набира като лавина негативна популярност", подчерта Наталия Киселова. Тя разказа, че е поставила въпроса за плагиатството от нея още преди няколко години.

„Въпросът беше замразен, „вдигнат на трупчета“ 2015-а и отново сега се повдига, и тъй като е обществен, ще трябва да бъде размразен“, смята тя.

Киселова е обсъждала безрезултатно казуса с Петър Илиев. Учудена е, че народни представители с имунитет излизат „доста остро срещу един научен работник“, както и от изказването, че се предлагат „експерти, с високи морални качества“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във