Банкеръ Daily

Румен Радев

Бягството в чужбина на младите медици е сред основните проблеми на здравеопазването

Здравето на нацията е стожер на държавността, защото без него няма успех в никоя друга област. Това заяви президентът Румен Радев, който прие на „Дондуков“ 2 представители на фондацията „Млади медици за България“.

Фондацията си е поставила за цел да подкрепя младите медици да остават и да се развиват професионално в България. А акцент е подпомагането на медиците от малките населени места в страната. На срещата присъстваха студенти и специализанти, които ще бъдат подкрепени от фондацията.

Демотивацията и бягството в чужбина на младите медици са сред основните проблеми на здравеопазването, подчерта Румен Радев. По думите му младите лекари, сестри и санитари, с техния огромен потенциал и интелект, трябва да бъдат подпомогнати, за да остават в България и да дават своя принос към обществото. Липсата на адекватно отношение към младите специалисти понякога е на фона на управители на държавни болници, които получават заплати в размер на десетки хиляди лева, което създава огромен дисбаланс в цялата система на здравеопазването, изтъкна още президентът.

Държавният глава посочи, че през годините много хора, които нямат общо с медицината, са предлагали различни модели за решаване на проблемите на здравеопазването без успех. „Може би не решават проблемите, защото пропускат най-важното – реализацията на младите хора“, смята Радев.

Основателят на „Млади медици за България“ и председател на Управителния съвет д-р Динко Младенов заяви, че фондацията „вече има 15 бенефициенти, които от октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар. Той изтъкна, че целите на фондацията са безсрочни и са ориентирани изцяло към финансово подпомагане на бъдещите медици, защото проблемите на младите хора са предимно финансови и са сред основните причини за напускането на България.

Лилия Пачалова и Симона Камберова – бенефициенти на фондацията, изразиха желанието си за професионална реализация в България и определиха като сериозен стимул за това финансовата подкрепа, която получават в рамките на нейната програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във