Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бягството на Плевнелиев разбърка картите

Президентът Росен Плевнелиев изненадващо обяви, че се отказва от втори мандат и няма да влезе в надпреварата наесен. Всъщност такава опция съществуваше, но се очакваше той да обяви решението си към края на юни - срок, който сам си даде преди седмица.

Една от версиите е, че избързването му е предизвикано от действията през последните дни на лидера на ДСБ Радан Кънев, който, без да пита Плевнелиев, го номинира като независим кандидат за втори мандат. Нямаше как тези напъни да не разсърдят действащия държавен глава, тъй като объркваха собствените му планове. Нямаше как и да не реагира остро, отблъсквайки тази десница. Но няколко дни по-късно, с още три реформаторски партии, Кънев пак се хвана за Плевнелиев, като поиска и ГЕРБ да се включи в "коалицията". Едва ли Радан Кънев не е бил наясно със ситуацията и ходовете му да са предизвикани от липса на ориентация. По-скоро адвокатът направи Плевнелиев свой политически заложник, за да оказва натиск върху Бойко Борисов за обща президентска кандидатура, която да спечели, и той да е сред победителите. Силовият му начин обаче дойде малко в повече на "изтънчения" ни иначе президент и направо го отказа от всякакви битки и сражения. Което пък предизвика нови трусове в Реформаторския блок.

Има и друго тълкуване на действията на Кънев спрямо Плевнелиев. Че той просто е искал да го измести като кандидат на десницата, за да предложи собствената си номинация. Наистина, вече всички разбраха, та чак и в САЩ, че сегашният държавен глава среща неодобрение в българското общество и избирането му е твърде несигурно. Но въпросът е дали Радан Кънев е по-избираем?

Третото тълкуване е, че чрез натиска си върху Плевнелиев и неговото отстраняване от кандидатпрезидентската надпревара Кънев всъщност е отпушил пътя за друга обща дясна номинация със или без участието на ГЕРБ.

Отдавна се говори, че на Бойко Борисов му е омръзнало да му извиват ръцете от всички страни. И твърдо е решил да мисли за други варианти извън Плевнелиев. Че в ГЕРБ става нещо, се усеща във въздуха. Управляващата партия не може да издържи дълго в ситуацията на неустановени плаващи мнозинства в парламента и на цената, която трябва да плаща за тях. Освен това негативите от едно такова управление вече започват да се трупат лично върху Борисов. Към това може да се прибави и противоборството му с "втората цигулка", което, изглежда, е стигнало до такава степен, че Борисов да обмисля собствената си кандидатура за президент или да хариже поста на Цветанов - само и само да го отстрани от формацията. Няма какво да се лъжем, Плевнелиев изчакваше, надявайки се все пак отново да бъде издигнат от ГЕРБ. Но ако в разговора си с премиера, на който, както той споменава, е получил ясен отказ, то наистина нищо друго не му остава, освен да се оттегли от предстоящото състезание.

Тази нова ситуация устройва левицата, чиито шансове да извади кандидат - алтернатива на досегашния държавен глава, се увеличават. Що се отнася до Патриотичния фронт, Валери Симеонов открито демонстрира радостта си, приемайки случващото се едва ли не за някакъв вид победа над Плевнелиев заради ветото му върху промените в Изборния кодекс, които са предимно негова рожба. Работата обаче е там, че той ще изпълнява задълженията си до края на мандата и така или иначе кодексът ще отиде в Конституционния съд.

Реакциите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов са по-предпазливи и умерени. Той си дава ясна сметка, че управлението се люлее все по-силно и се опитва да запази мостовете във всички посоки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във