Банкеръ Daily

Общество и политика

Бягане с кауза на Световния ден на животните се организира тази неделя в Борисовата градина

На 4-ти октомври по повод Световния ден на животните за втора поредна година сдружение КАЖИ организира благотворително Бягане за животните. Събитието цели да даде глас на животните в индустрията.

Бягането ще се проведе в Борисова градина, старт в близост до езеро “Ариана”. Дължината на трасето е 5 км. Регистрацията отваря в 10 ч. на място или предварително онлайн на адрес run4animals.caai.bg. Стартът ще бъде даден в 11 ч. Няма ограничение за участниците, всеки в добро здраве може да се включи. “Единствено условие е да обичате животните.”, казва Петя Алтимирска от КАЖИ.

“Фокус ще е от една страна кампанията ни за забрана на фермите за кожи в България. Бягането всъщност ще се проведе малко над месец преди в българските ферми за норки да започнат да хвърлят животните в газови камери, само за да ги одерат и да направят от кожите им модни аксесоари и луксозни палта. Труповете им ще изхвърлят като безполезни.”, обяснява г-жа Алтимиркса, председател на КАЖИ.

В рамките на събитието на Световния ден на животните ще се обърне внимание и на отглеждането на кокошки-носачки в клетки у нас. Ще се засегне и принудителното угояване на около 1 милион патици в страната по данни на БАБХ, цитирани от КАЖИ. Практиката се нарича още “гушене” и е с цел производство на втлъстен черен дроб или “фоа гра” от патиците.

След края на бягането КАЖИ ще разкажат подробно за настоящите си кампании и как всеки може да помогне.

Бягането е благотворително. Участието в него е безплатно, но всеки има възможност да се включи с дарена сума по своя преценка. КАЖИ е организация с нестопанска цел, която разчита на дарения, за да води кампании си. Всички събрани средства от инициативата ще бъдат използвани за настоящите и бъдещи кампании на сдружението. Бягането се организира за втора поредна година, като първото издание привлече над 50 души и събра близо 1000 лв. от дарения.

Сдружение КАЖИ съществува от 2017 г. и е едно от малкото в България, което фокусира дейността си изцяло върху защита на животните в индустрията – в животновъдството, в цирковете, в лабораториите. В хода на кампанията на КАЖИ за забрана на фермите за добив на кожи в България, в края на 2019 г., бе внесен законопроект, който цели да превърне фермите за ценни кожи в история. Проектът предстои да бъде гласуван в народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във