Банкеръ Daily

Общество и политика

Би Би Си излъчва филм за нехуманните условия в домовете за деца в България

От социалното министерство призовават да не се правят генерални изводи от единични случаи

След посещението си в България екипът на международната правозащитната организация Интернационал за правата на хората с увреждания (Disability Rights International) представи доклад, който описва домовете за настаняване на деца от семеен тип като нехуманни.

"Организацията посети 24 домове за групи, 5 дневни центъра, 4 по-големи институции, 2 училища и други програми за хора с увреждания в цяла България. Тя намери деца с увреждания, които живеят в изолация и пренебрегвани, неподвижни деца, оставени постоянно сами в детските си колички, на които е отказан лесен достъп до медицинска помощ и са изложени на насилие, сексуално насилие и тормоз", са публикували от Интернационала на своя уебсайт.

"Стремежът към интегриране на деца с увреждания в България, извеждането им от неспокойни и често изолирани държавни институции, не довежда до значителна промяна в начина, по който се грижат за тях. Условията, в които живеят, все още не отговарят на изискванията на международното право" , се казва в споменатия доклад, публикуван в четвъртък.

Днес Би Би Си ще излъчи документален филм, който ще покаже картината, която е представена от организацията, и темата за деинституционализацията на грижите за деца.

Във връзка с медийните публикации по доклада на Интернационала за правата на хората с увреждания, по който е направен филмът, Министерството на труда и социалната политика заяви, че ще бъдат направени проверки от контролните органи на Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето на тревожните констатации от доклада.

Социалното министерство възразява срещу това от единични случаи да се правят генерални изводи и заключения за процеса на деинституционализация на грижите за деца в България.

"Описаната картина в доклада в никакъв случай не отговаря на реалната ситуация в България. Категорично отричаме, че „в българските групови домове има нарушение на човешките права," съобщава социалното министерство. 

"Информираме Ви, че беше извършена проверка във всички центрове за настаняване от семеен тип, в които има настанени деца и младежи от закрития Дом за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Могилино. Проверката установи, че всички деца и младежи в центровете са в добро състояние, забелязва се напредък в развитието и социалните умения и добро качество на грижа за тях, " допълват още от там.

От Министерството на труда и социалната политика отричат твърдението, че "България сегрегира децата и младежите с увреждания и ги обрича на живот в услуги, които са всъщност по-малки институции". Според министерството тази манипулация напълно се опровергава от факта, че близо 27 000 деца с трайни увреждания (над 50% увреждане) получават месечна парична помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във