Банкеръ Daily

Общество и политика

БХК ще съди държавата заради лишаването на карантинираните от глас

Българският хелзинкски комитет (БХК) е готов да съди държавата заради хората под карантина, които няма да могат да гласуват. в неделя.Това обясни шефката на правната програма на организацията Адела Качаунова пред БНР. По думите й невъзможността на хората под карантина да гласуват, нарушава Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. "Ние сме готови да водим съответни дела - дали ще е на местно ниво или в Съда в Страсбург", обясни Качаунова и определи лишаването от право на глас като скандално.

БХК призова всички карантинирани лица да подават заявления за гласуване с подвижна урна, въпреки изтеклия в петък законов срок за това и ако им бъде отказано, да сигнализират правозащитната организация.

"Получаваме сигнали от хора, които са били карантинирани преди 31 март, но срещат затруднения да получат тази подвижна кутия заради други празноти в закона. Те са подали тези заявления, но по някаква причина получават откази да бъдат вписани в списъците за гласуване с подвижна кутия", обясни Качаунова. Друг срещан проблем е дали човекът е карантиниран по постоянен адрес или по настоящ адрес.

Хората, които след 31 март биват поставяни под карантина, няма да са никак малко, след като в момента се намираме в плато, подчерта адвокат Качаунова. Така по силата на закона една огромна бройка хора се лишават от глас. Това не са само хора, които са заболели, с положителни тестове. Това са и техните контактни лица, допълни тя.

Гласоподаватели в ареста

1305 са хората в затворите и арестите, които имат право да гласуват на изборите в неделя, съобщи Министерството на правосъдието. Това са обвиняемите и подсъдимите, които към 1 април нямат влязла в сила присъда към датата на изборите. В затворите техният брой е 738, а в арестите - 567. Изборни секции ще бъдат разкрити във всички затвори, като техният брой е общо 14. В арестите секциите са 13.

Facebook logo
Бъдете с нас и във