Банкеръ Daily

Общество и политика

БХК поиска отмяна на назначението на Никола Казаков за шеф на Агенцията за бежанците

Българският хелзински комитет (БХК) излезе с декларация срещу връщането на Никола Казаков на поста председател на Държавната агенция за бежанците. Казаков ръководеше агенцията от 2010-а до 2013 година, когато беше сменен от кабинета "Орешарски". Той беше остро критикуван, заради невъзможността да реагира адекватно на задаващата се от Сирия бежанска вълна. В края на 2013 година, малко преди да бъде сменен, Върховна административна прокуратура започна проверка на Агенцията за бежанците, но резултатите от нея така и не бяха обявени официално.

БХК напомня на правителството, че бежанската политика на България има нужда от истински реформи, а не от рецидив на стари грешки и че най–тежката хуманитарна криза в историята на България като държава, предоставяща международна закрила, бе допусната именно под ръководството на Казаков.

"Бежанците бяха подлагани на нечовешко и унизително отношение. Цялата 2014 година понесе последиците от тази криза, които бяха преодолявани с помощта и участието на организации, чужди правителства и институциите на Европейския съюз", пише още в декларацията.

Неправителствената организация призовава за незабавна отмяна на назначението на Никола Казаков и за провеждането на прозрачен конкурс за избор на нов председател на Агенцията за бежанците.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във