Банкеръ Daily

Общество и политика

Безрисковите активи - силно търсени

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

Когато цялото световно внимание е насочено към развитието на кризата с корона вируса в Китай,  не можем да очакваме, че дълговите пазари ще останат безразлични. Докато здравните експерти оценяват потенциалните рискове от глобална епидемия, анализатори и икономисти разглеждат възможните последици върху китайския и глобалния икономически растеж. Тези перспективи не изглеждат розови и това направи безрисковите активи силно търсени през седмицата.

След срещата на борда на Европейската централна банка  миналата седмица, през тази  фокусът на централните банки се съсредоточи  върху Фед. На първото заседание през годината  монетарният борд на институцията не изненада никого като  запази  основната лихва непроменена. Новината от заседанието е, че и Фед по подобие на ЕЦБ се впуска в процедура по преразглеждане на стратегията с фокус върху целевата инфлация. Като цяло позицията и изказването на Джеръм Пауъл в сряда вечер бяха възприети  като подкрепящи  стимулиращата политика  и  това доведе до засилване на търсенето на трежърита. Десетгодишните книжа достигнаха нива на доходност от 1.568 % при спад от цели 11.7 базисни точки.

Понижения имаше и при бенчмарковите емисии на страните от ядрото на еврозоната. Движени от дефанзивна търговия, породена главно от случващото се в Китай, десетгодишните бундове преживяха  седмичен спад на доходността от 6.5 базисни точки до минус 0.403 процента. Доходността по сходните по матуритет френски държавни ценни книжа се понижи с абсолютно същата стойност, достигайки минус 0.143%. А отрицателните нива изглеждат вече новото нормално и за френските инвеститори.

В периферията на еврозоната главната новина дойде от Италия, където популистите на Матео Салвини загубиха местните избори в провинция Емилиа-Романиа, което моментално провокира сериозно намаление на премията за политически риск. Така десетгодишната италианска емисия отбеляза сериозен седмичен спад от 26.7 базисни точки до 0.962 процента. Доходността по испанските книжа в същия матуритет направи движение, равно на бенчмарка, понижавайки се с 6.5 базисни точки до 0.279 на сто.

Великобритания успя да си осигури одобрение със сериозно мнозинство за сделката за напускане на ЕС от Европейския парламент. На срещата на монетарния борд на Бенк ъф Ингланд не прибегна до очакваното намаление на основните лихви на Острова. Въпреки всичко това десетгодишните джилтове завършиха седмицата при нива на доходност от 0.544% и понижение от 1.8 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във