Банкеръ Daily

Общество и политика

Безработицата при висшистите в България е сред най-ниските в ЕС

В дългосрочен план се очаква да нарасне търсенето на кадри с висше образование. Това се обуславя от по-високотехнологичното развитие на икономиката, което води до силна нужда от по-висококвалифицирани специалисти. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриване на десетото издание на „Дни на кариерата“ за секторите икономика, финанси, маркетинг, човешки ресурси и обслужване на клиенти в Университета за национално и световно стопанство. В тазгодишното издание на форума участваха 90 изложители, сред които и Агенцията по заетостта. 

В изказването си министър Петков подчерта, че в следващите години младите хора ще трябва да се подготвят за бързите технологични и цифрови промени и да притежават подходящи знания и умения, съответстващи на бъдещите работни места. 

С цел да улесни кариерното ориентиране на младите професионалисти и намирането на работна ръка от работодателите, Министерството на труда и социалната политика разработва интернет платформа, която ще предоставя информация за търсенето на специалисти на база прогнози за развитието на пазара на труда в България. Потребителите на системата ще могат да правят справки по различни критерии като образование, професии, сектори на икономиката. Очаква се интернет платформата да заработи в началото на декември. Тя ще бъде достъпна през интернет страницата на социалното министерство.

Пред студентската аудитория министър Петков представи и данни за текущото развитие на пазара на труда. За третото тримесечие на 2019 г. коефициентът на безработица за населението над 15 години е 3,7%, а младежката безработица бележи спад с 2,5%.

Той допълни, че коефициентът на безработица при хората с висше образование за България е един от най-ниските в Европейския съюз. За ЕС коефициентът е около 4%, а за страната ни - около 2%. Министър Петков подчерта, че това се дължи преди всичко на засиленото търсене на работа в страната, особено в т.нар. „нови“ професии, където младите хора имат по-висока вероятност за реализация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във