Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЕЗПОМОЩЕН... КАТО БАНКА

Безвремието за нередовните кредитополучатели продължава и до днес. Защото въпреки изричните текстове в Закона за банките, за етично поведение на длъжниците още е рано да се говори.


Според Васил Горанов, началник на управление Проблемни кредити в Пощенска банка, първата по-важна крачка за преодоляване на възможностите за измама на банките чрез многократен залог на едни и същи стоково-парични ценности срещу кредити бе направена с приемането на Закона за особените залози. За целта вече два месеца работи и Централният регистър, в който се записват всички залози. Той функционира като юридическо лице към Министерството на правосъдието и в него всички кредитори трябва да записват залозите срещу разрешени кредити.


Лошото е, че Централният регистър все още не разполага с компютърна мрежа по места, защото териториалните му структури така и не са изградени. Затова все още кипи ръчен труд - залозите се вписват в дебела тетрадка. Само добрата памет и съобразителността на една от служителките в Централния регистър е предотвратила опит за поредна далавера, когато търговец направил опит да впише за втори път в течение на няколко работни дни един и същи залог. Това пък провалило поредния опит от Пощенска банка да се изтеглят пари срещу вече пласирано обезпечение.


Ако Централният регистър за особените залози получи повече компютри за дейността си, всяка банка ще може да прави бързо справки дали няма опит за повторно залагане на едни и същи материални ценности. Това, разбира се, няма да защити нито компютрите от хакери, нито служители от изкушението на парите. Но поне рискът за банките ще бъде далеч по-малък.


Другото обезпечение - ипотеката, също е трудно реализируемо, макар и по-сигурно. Причината е в ниската му ликвидност. Защото според банковата статистика отделната ипотека се реализира средно за една година.


В момента БПБ приключва с продажбата на шест ипотекирани имота. Така управлението за събиране на лошите кредити в банката, създадено през 1994 г., реализира на практика това, което остапбендеровците в София и по места се опитват да отнемат от кредитната институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във