Банкеръ Daily

Общество и политика

Безплатни офиси за партиите предлагат от ГЕРБ

ГЕРБ ще предложат общините да предоставят офиси за безвъзмездно ползване на политическите партии. Това стана ясно от думите на председателя на Бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Както "Банкеръ" писа, по-рано днес се проведе среща между депутатите от ГЕРБ и ДПС. Като поводът за инициираната от ГЕРБ среща беше предложението на ДПС за намаляване на партийната субсидия на 0 лева и промяна на модела на финансиране на политическите партии. 

Менда Стоянова заяви, че Борисовата партия остава на своята първоначална позиция - 1 лев субсидия за получен реален глас. Двете партии са обсъдили премахването на ограниченията за финансиране на партиите от физически и юридически лица. От ГЕРБ смятат, че този модел би бил удачен, защото сумата от 1 лев субсидия е прекалено ниска. Според нея ако все пак се въведе т. нар. американски модел на финансово подпомагане на формациите, то трябва да се направят промени, така че физическите и юридическите лица да даряват пари при пълна прозрачност.

Стоянова отбеляза, че ако влезе в сила изменението субсидията да бъде 1 лев, то от ГЕРБ ще предложат общините да предоставят безвъзмездно офиси на местните структури на партиите, за да могат те да продължат да съществуват. С парите от субсидиите политическите формации ще могат да плащат на административния персонал, допълни Стоянова. Финансирането за избори пък щяло да се случва от дарения, като от ГЕРБ не предвиждат да се въвежда таван на този вид помощ.

Още по темата: ГЕРБ и ДПС въвеждат "отворено финансиране" за партиите

Facebook logo
Бъдете с нас и във