Банкеръ Daily

До момента:

Безплатни чадъри ще има само на 13 от 133 плажа

Стопаните само на 13 от 133 плажа в страната са заявили, че ще предлагат безплатни чадъри и шезлонги през лятото. Бройката е обявена от Министерството на туризма. 

На 37 плажа, дадени на концесия, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1-6 лева с ДДС. Концесионерите на 29 морски плажа до момента не са заявили желание да се възползват от предложението за намалени цени на чадър и шезлонг.

Към настоящия момент са подготвени 39 споразумения с концесионери, другите са в процес на подготовка.

На 6 морски плажа, отдадени под наем, плажните принадлежности ще са безплатни: "Шкорпиловци-юг", "Ахелой", "Атанасовска коса", "Попски плаж-север 5", "Царево - централен", "Устие на река Велека".

Наемателите на 21 от общо 43 стопанисвани по този начин са уведомили ресорния министър, че планират да намалят цените на плажните принадлежности. Наемателите на 13 плажа до момента не са заявили желание да намалят цените срещу снижаване на наема, а други 15 ще ги предлагат на цена между 1 и 5 лв. с ДДС.

Експерти от Министерството на туризма провериха приблизително една четвърт от охраняемите морски плажове (37 охраняеми и 1 неохраняем морски плажа), съобщават от ведомството. Установени са незначителни нарушения.

Към настоящия момент по морските плажове тече усилена подготовка за летния сезон. 27 от проверените морски плажове са напълно изрядни и очакват своите посетители. 6 са все още в процес на подготовка, като причината е лошото време в началото на сезона и епидемичната обстановка в страната.

През последните дни на голяма част плажове тече процес по поставяне на плажни принадлежности. Само на един плаж в Ахелой не е започнала подготовката за летния сезон.

По повод на по-ранните публикации в медиите за разполагане на бетонови пети като основи за последващо монтиране на преместваеми обекти на морски плаж „Смокините-север“, община Созопол, област Бургас, плажната ивица в района беше една от първите, проверявана от екипите на Министерство на туризма. На този морски плаж също тече подготовка по разполагане на плажни принадлежности. Планираните за поставяне преместваеми обекти, за които вече са издадени разрешения за поставяне от община Созопол, няма да бъдат разполагани през летния сезон 2021г. Всички задължителни дейности на морския плаж са изрядни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във